Ukrainan sodan tapahtumat 23.10.2023

Ukraina tuhosi Venäjän drone-varikon 0:43
Video: Ukraina tuhosi Venäjän drone-varikon.

MTV Uutiset seuraaa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 23. lokakuuta 2023. Tiistain seuranta löytyy täältä

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Venäjä on aloittanut uuden hyökkäyksen lähellä Avdijivkan kaupunkia 

  • Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua – kyseessä 19. apupaketti

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tiistain seuranta löytyy täältä

18.50: Brittitiedustelu: Venäjä käyttää yhä enemmän rahaa Ukrainan sotaan

Venäjä keskittyy enenevissä määrin Ukrainan sodan kustannusten kattamiseen julkisissa menoissaan, kertoi Britannian puolustusministeriö tiedustelukatsauksessaan maanantaina.

Ensi vuoden budjetissa Venäjän puolustusmenot kasvavat arviolta 68 prosenttia ja nousevat noin kuuteen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Sen sijaan koulutukseen tai terveydenhuoltoon käytettävää rahamäärää ei nosteta, mikä inflaation vuoksi tarkoittaa todellisuudessa leikkausta käytettävään rahamäärään.

Sodassa kuolleiden perheille maksettaviin korvauksiin ja haavoittuneiden terveydenhuoltoon tarvitaan myös lisää rahaa. Yli puolet niistä vakavasti haavoittuneista sotilaista, jotka tarvitsevat pitkäaikaista sairaanhoitoa, on menettänyt raajoja. He tarvitsevat luultavasti tukea loppuelämänsä ajan.

Kasvavat sotilasmenot tulevat kasvattamaan inflaatiopainetta Venäjällä, arvioi Britannian puolustusministeriö.

16.52: Ukraina ylistää länneltä saatuja ilmatorjuntajärjestelmiä: Todistaneet tehokkuutensa

Ukraina kertoi tänään aamupäivällä ampuneensa alas 14 hyökkäysdronea sekä Venäjän ampuman ohjuksen. Ukrainan mukaan iskuilla oli tähdätty eri puolille Ukrainaa.

Viranomaisten mukaan yksi alas ammuttu drone vaurioitti Odessassa sijaitsevaa varastorakennusta.

Ukrainan ilmavoimat on ylistänyt länneltä saatuja ilmantorjuntajärjestelmiä.

– Lännen aseet ovat todistaneet ja todistavat edelleen tehokkuuttaan taistelukentällä, kommentoi Ukrainan ilmavoimien komentaja Mykola Oleshchuk.

14.27: Suomelta jälleen ajoneuvolahjoitus Ukrainaan

Suomi lahjoittaa yhdeksän pelastustoimen ajoneuvoa Ukrainaan. Ajoneuvot luovutetaan Länsi-Uudenmaan, Pohjois-Savon, Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson pelastuslaitoksilta.

Sisäministeriön tiedotteen mukaan Ukrainan pelastustoimi työskentelee haastavissa olosuhteissa ja tarvitsee jatkuvaa tukea.

Edellisen kerran Suomesta lähetettiin Ukrainaan pelastustoimen ajoneuvoja kesällä. Kaikkiaan Suomesta on lähetetty sodan aikana Ukrainaan 65 ajoneuvoa, joiden joukossa on pelastustoimen ajoneuvojen lisäksi esimerkiksi linja-autoja.

Sisäministeriö järjesti kaluston luovutuksesta tiedotustilaisuuden maanantaina Länsi-Uudenmaan pelastuslaitoksen keskuspaloasemalla Espoossa. Tilaisuudessa olivat paikalla muun muassa sisäministeri Mari Rantanen (ps.) ja Ukrainan Suomen-suurlähettiläs Olga Dibrova.

9.38: Natsi-Saksan panssarivaunu löytynyt tuhoutuneena Ukrainassa

Keskustelufoorumi Redditissä leviää kuva väitetysti Ukrainassa kuvatusta Natsi-Saksan Panzerkampfwagen IV -taistelupanssarivaunusta, josta yleensä käytetään lyhyempää nimitystä Panzer IV.

Tuhoutuneesta Panzer IV:sta ovat ottaneet kuvia venäläisjoukot. Kuvauspäivämääräksi on merkattu huhtikuu 2023. Kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole tiettävästi vahvistettu.

Vaunun ympärillä käytävässä keskustelussa on päästy jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen siitä, että kyse on aidosta vaunusta, eikä jäljennöksestä. Vaunussa on kuitenkin syystä tai toisesta joitain moderneja lisäyksiä, sanoo historioitsija Mark Felton tankkia käsittelevässä YouTube-videossa.

9.33: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 870 sotilasta ja 12 panssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 870 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 12 taistelupanssarivaunua, 22 panssariajoneuvoa ja 25 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

7.00: ISW: Venäjä lähettää lisäjoukkoja Avdijivkaan

Venäjä on lähettänyt lisää vahvistuksia Itä-Ukrainan Avdijivkan taisteluihin, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Venäjä aloitti alueella merkittäväksi kuvaillun hyökkäysoperaation 10. lokakuuta. Raporttien mukaan se ei ole onnistunut etenemään merkittäväksi suurista tappioista huolimatta.

ISW:n mukaan Ukrainan Avdijivkan puolustuslinnoitukset ovat samanlainen este Venäjän hyökkäyksille kuin mitä Venäjän puolustusrakenteen ovat olleet Ukrainalle etelärintamalla.

17.00: Ukrainassa ainakin kuusi kuoli ohjusiskussa kuriiriyhtiön tiloihin

Ukrainassa ainakin kuusi ihmistä sai surmansa kuriiriyhtiön tiloihin tehdyssä venäläisiskussa maan itäosassa, paikalliset viranomaiset kertoivat. Lisäksi 14 ihmisen kerrottiin haavoittuneen.

Harkovan kuvernöörin Oleh Synjehubovin mukaan lauantainen ohjusisku kohdistui yksityisen posti- ja kuriiriyrityksen Nova Poshtan toimitiloihin. Kaikki iskussa kuolleet ja haavoittuneet olivat Synjehubovin mukaan iskun aikaan sisällä yrityksen tiloissa ja Nova Poshtan työntekijöitä.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi jakoi tapahtumapaikalla kuvatun videon viestipalvelu X:ssä. Videolla näkyi merkittävästi vaurioitunut varastorakennus ja kontteja, joiden kyljissä oli yhtiön logoja.

Sairaalassa hoitoa saavista 14 ihmisestä seitsemän oli Synjehubovin mukaan kriittisessä tilassa.

15.47: Venäjä: Useiden ukrainalaisten yksiköiden yritys ylittää Dnepr-joki estetty

Venäjän puolustusministeriö kertoo estäneensä päivän aikana useita ukrainalaisjoukkojen yrityksiä ylittää Dnepr jokea Hersonin eteläosassa.

Puolustusministeriön mukaan kyseessä estetyt yksiköt olivat ukrainalaisia “sabotaasi- ja tiedustelujoukkoja”.

Venäjä väittää myös tuhonneensa ukrainalaisia joukkoja ja kalustoa Stanislavin kylän läheisyydessä.

Uutistoimisto Reuters ei ole kyennyt vahvistamaan tietoja.

Perjantaina yhdysvaltalainen ISW-tutkimusorganisaatio kertoi Ukrainan joukkojen näyttäneen murtautuneen Dneprin itärannalla olevien asemien läpi Hersonissa.

14.35: BBC: Kiinan päätös uhkaa Ukrainalle keskeisen aseen saatavuutta

Dronejen saatavuus Ukrainan rintamalle on vaarassa Kiinan uusien rajoitusten vuoksi, kertoo BBC.

Dronet ovat olleet tärkeä ase Ukrainalle sen taistellessa hyökkäävää Venäjän armeijaa vastaan. Nyt on kuitenkin merkkejä siitä, että Kiinasta saatavien dronejen määrä on laskemassa.

Lisää maanantain tapahtumia löytyy täältä

Lue myös:

    Uusimmat