BBC: Kiinan päätös uhkaa Ukrainalle keskeisen aseen saatavuutta

Räjähtäviä droneja Ukrainassa rakentava Oleksandr MTV Uutisille: ”Tuhlaan kaikki rahani vihollisten kuoleman eteen” 2:18
Räjähtäviä droneja Ukrainassa rakentava Oleksandr MTV Uutisille: ”Tuhlaan kaikki rahani vihollisten kuoleman eteen.”

Dronejen saatavuus Ukrainan rintamalle on vaarassa Kiinan uusien rajoitusten vuoksi, kertoo BBC.

Dronet ovat olleet tärkeä ase Ukrainalle sen taistellessa hyökkäävää Venäjän armeijaa vastaan. Kumpikin osapuoli on ottanut kauko-ohjattavat lennokit laajasti käyttöön, ja taistelukentiltä on julkisuuteen tullut lukuisia videoita niiden käytöstä sotatoimissa.

Taisteluissa on käytetty sotilasmallien lisäksi paljon kaupallisia dronemalleja, jotka on valmistettu Kiinassa. Uusia tarvitaan myös jatkuvasti, sillä niitä tuhoutuu taisteluissa jatkuvasti. Brittiläinen ajatuspaja Royal United Services Institute (Rusi) arvioi, että Ukraina menettää 10 000 dronea kuukausittain.

Ukraina tuhosi Venäjän drone-varikon 0:43
Ukraina tuhosi Venäjän drone-varikon.

Nyt on kuitenkin merkkejä siitä, että Kiinasta saatavien dronejen määrä on laskemassa. 

Kiinan uudet rajoitukset koskevat yli nelikiloisia pitkän kantaman droneja ja niihin liittyviä tarvikkeita kuten eräitä kameroita ja radioyksiköitä. Jatkossa näiden kiinalaisvalmistajien on haettava vientilupia ja toimitettava loppukäyttäjistä todistukset. Tämä tuottaa ongelman dronejen käytölle sodassa, sillä Kiinan hallitus ei salli kiinalaisten dronejen käyttöä sotilastarkoituksiin.

Ukrainan drone kiikuttaa räjähdepaketin venäläispanssarin sisään 0:31
Ukrainan drone kiikuttaa räjähdepaketin venäläispanssarin sisään.

Toistaiseksi Ukrainassa ei ole havaittu dronejen saatavuudessa heikentymistä, mutta niiden osien saatavuudessa on muutoksia. Tilanteen pelätään tulevaisuudessa huononevan, kun länsimaisten toimittajien varastot hupenevat. Esimerkiksi lämpökameroiden saatavuus mietityttää.

The New York Times on kertonut, että kiinalaisyritykset ovat viime kuukausina vähentäneet dronejen ja niiden osien kauppaa ukrainalaisille. Venäläinen Kommersant-lehti on kertonut Kiinan rajoitusten iskeneen osien saantiin myös Venäjällä.

Ukrainan drone vei pommin piilotettuun bunkkeriin asti – venäläiset yllättänyt tarkka kuljetus videolle 0:39
Ukrainan drone vei pommin piilotettuun bunkkeriin asti – venäläiset yllättänyt tarkka kuljetus videolle.

Puolustusvoimat modernisoi kalustoaan: Tällaisia droneja otetaan käyttöön varusmiespalveluksessakin 3:57
Puolustusvoimat modernisoi kalustoaan: Tällaisia droneja otetaan käyttöön varusmiespalveluksessakin.

Lue myös:

    Uusimmat