ISW veti arvionsa uusiksi: Venäjän hyökkäys idässä on merkittävä – Putinin armeija iskee panssarinyrkillään

Venäjän 10. lokakuuta aloittama hyökkäys Itä-Ukrainan Avdijivkassa on "merkittävä", kirjoittaa yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Vielä torstaina ISW arvioi, että Venäjän hyökkäys Avdijivkassa on paikallinen yritys sitoa ukrainalaisjoukkoja, jotta niitä ei voida siirtää etelärintamalle, joka on ollut Ukrainan 4. kesäkuuta alkaneen vastahyökkäys päähyökkäyssuunta.

ISW kuitenkin painottaa, ettei se ole vielä valmis arvioimaan, mitkä ovat Venäjän hyökkäyksen tavoitteet tai todennäköinen lopputulos. Joidenkin venäläislähteiden mukaan maan joukot yrittävät piirittää Avdijivkan ukrainalaisjoukot. 

Venäläisjoukot ovat hyökänneet Avdijivkan ympäristössä yhtäaikaisesti etelässä, lännessä ja luoteessa, ISW toteaa. Venäjä on keskittänyt alueelle panssarikalustolla varustettuja rynnäkköryhmiä, taisteluhelikoptereita ja normaalia runsaammin tykistöä.

Ukrainalaisviranomaisen mukaan Venäjä on tehnyt ilmavoimien tukemana hyökkäyksiä 10–12 paikassa Avdijivkan ympäristössä. 

Ukrainalaiset sotilasasiantuntijat ovat alkaneet puhua "suuresta hyökkäyksestä" ja todenneet Venäjän käyttävän poikkeuksellisen suuria määriä panssarikalustoa hyökkäyksissään, ISW kirjoittaa.

– Venäläisjoukkojen lisääntynyt panssari- ja ilmavoimien käyttö yhdessä jatkuvien useiden samanaikaisten maahyökkäysten kanssa viittaa siihen, että Venäjän hyökkäys on merkittävämpi sekä laajuudeltaan että tavoitteiltaan kuin ISW aiemmin arvioi 10.–11. lokakuuta, ajatushautomo kirjoittaa.

Avdijivkan kaupungin ympäristön rintamatilanne 13. lokakuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.
Avdijivkan kaupungin ympäristön rintamatilanne 13. lokakuuta. Punaiset nuolet ovat Venäjän hyökkäyksiä. Kartta: The War in Ukraine -tilannekartta / Black Bird Group.

Ei läpimurtoa ja Venäjälle "raskaita tappioita"

Venäjä ei ole pystynyt Avdijivkassa läpimurtoon. ISW:n arvion mukaan Venäjän hyökkäykset ovat alueella vallanneet 4,5 neliökilometriä lokakuun 10. päivän jälkeen. 

Venäläisjoukot ovat etelästä katsoen reilun kolmen kilometrin päässä ukrainalaisjoukkojen keskeisestä huoltoreitistä, ISW sanoo. Pohjoisesta matkaa on yli viisi kilometriä. 

– Ukrainalaisjoukot aiheuttavat Venäjälle suhteellisen raskaita tappioita ja vaikeuttavat Venäjän huollon toimintaa Avdijivkan lähellä, mikä todennäköisesti hidastaa Venäjän etenemisvauhtia, ISW kirjoittaa.

Torstaina ISW raportoi venäläislähteiden väittävän, että Venäjä on ainakin jossain määrin oppinut aiemmista hyökkäysvirheistään. Yhteispeli komentajien, rynnäkköryhmien, ilmatiedustelun ja tykistön välillä sujuu nyt aiempaa paremmin, venäläislähde väitti ISW:n mukaan. Aiheesta voi lukea lisää alla olevasta linkistä.

Venäjä on kärsinyt Avdijivkan hyökkäysoperaation keston aikana poikkeuksellisen korkeita tappioita, Ukraina väittää. Ukraina ei tosin ole kertonut, missä päin rintamaa Venäjän väitetyt tappiot ovat tapahtuneet. Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) yhdistää ukrainalaisväitteet juuri Venäjän lisääntyneeseen hyökkäystoimintaan.

Paikallistetun kuvamateriaalin perusteella Venäjä on menettänyt ainakin pataljoonan kokoisen taisteluryhmän verran panssarikalustoa, ISW kirjoittaa.

Voit lukea Venäjän väitetysti kärsimistä suurista tappioista lisää alla olevasta linkistä.

Kartat kertovat totuuden: Näin Ukrainan vastahyökkäys on edennyt 4 kuukaudessa 0:40
Katso karttavideo: Näin Ukrainan vastahyökkäyksen neljä ensimmäistä kuukautta ovat vaikuttaneet rintamalinjoihin. Kartta: The War in Ukraine / Black Bird Group.

Lue myös:

    Uusimmat