Panssarivaunujen joukkotuho: Ukraina julkaisi videon ja kovan väitteen: 55 tankkia päivässä

Ukraina julkaisi vahvistamattoman videon Venäjän panssareiden joukkotuhosta Avdijivkassa 0:59
Ukraina julkaisi vahvistamattoman videon Venäjän panssareiden joukkotuhosta Avdijivkassa. Videon kuvausaikaa tai -paikkaa ei ole vahvistettu.

Ukraina on väittänyt Venäjän kärsineen poikkeuksellisen raskaita tappioita viimeisen vajaan parin viikon ajan.

Ukrainan erikoisjoukot ovat julkaisseet viestipalvelu Telegramissa videon, jossa sen 3. rykmentin sotilaiden väitetään tuhoavan runsaasti venäläiskalustoa Itä-Ukrainan Avdijivkassa. Ukraina ei esitä väitettä videon kuvausajasta.

10. lokakuuta Venäjä aloitti Avdijivkassa uuden, merkittäväksi kuvatun ja panssarikalustolla tehdyn varsin mittavan hyökkäyksen.

Ukrainan erikoisjoukot väittävät 3. rykmentin tuhonneen lennokeilla, Javelin-panssarintorjuntaohjuksilla ja kranaatinheittimillä kaksi taistelupanssarivaunua, neljä miehistönkuljetusvaunua ja useita kymmeniä venäläissotilaita.

Videolla näkyy runsaasti panssarikalustoa ja räjähdyksiä niiden kohdalla. Yhdessä tilanteessa miehistönkuljetusajoneuvo näyttää työntävän edessään olevaa panssariajoneuvoa, jonka jälkeen niiden kohdalla räjähtää.

Videon kuvausaikaa tai -paikkaa ei ole vahvistettu.

Ukraina: Venäjä kärsinyt valtavia tappioita

Ukraina väittää Venäjän menettäneen eilen torstaina kaiken kaikkiaan muun muassa 1 380 sotilasta, 55 taistelupanssarivaunua, 120 panssariajoneuvoa ja 29 tykkiä.

Ukrainan väittämät Venäjän kärsimistä tappioista ovat olleet raskaasti koholla viimeisen vajaan parin viikon ajan. Erityisesti miehistöä ja panssarikalustoa koskevat tappiot ovat olleet poikkeuksellisia, siinä määrin kuin lukuihin voi luottaa.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Venäjän hyökkäys selittää tappioita

MTV Uutiset kysyi jo viime sunnuntaina Venäjän väitetysti kärsimistä suurista tappioista Suomen entiseltä tiedustelupäälliköltä, nykyiseltä kansanedustajalta Pekka Toverilta (kok.).

Vaikka Toveri totesi, että Ukrainan antamat luvut "eivät ole kauhean tarkkoja", näki hän Venäjän suurien tappioiden johtuvan Kremlin armeijan uusista hyökkäyksistä, erityisesti Avdijivkassa.

– Venäjä on hyökkäyksillään tuonut kalustonsa ja sotilaansa alttiiksi Ukrainan tulenkäytölle. Se voisi selittää venäläisten tappioita, Toveri arvioi.

Ukrainan armeija julkaisi vahvistamattoman videon panssarivaunujen yhteenotosta: Lähitaistelu päättyy räjähdykseen 0:36
Ukrainan armeijan syyskuussa julkaisema video, jossa väitetään näkyvän, miten Ukrainan T-64BV-panssarivaunu tuhoaa lähietäisyydeltä Venäjän T-72B3-panssarivaunun. Videon kuvausaikaa- ja paikkaa ei ole vahvistettu.

Toverin arvion mukaan Venäjä on menettänyt Avdijivkassa raskasta kalustoa kahden prikaatin verran eli kymmeniä taistelupanssari- ja rynnäkkövaunuja. Toverin haastattelun aikaan Ukraina ei ollut vielä esittänyt väitteitään Venäjän torstaina kärsimistä tappioista.

Sotatieteilijä Ilmari Käihkön mukaan satelliittikuvista pystyy laskemaan, että Venäjä on kärsinyt jopa sadan panssarin tappiot.

– Tappiot Avdijivkassa ovat aika valtavia, Käihkö summasi MTV Uutisille aiemmin tällä viikolla.

– Venäjä on joutunut heräämään samaan kuin Ukraina: linnoitettuihin asemiin hyökkääminen on aika kuluttavaa hommaa, Toveri katsoo.

Lisää Venäjän Avdijivkan hyökkäyksestä voit lukea alla olevista linkeistä.

Harvinaista videokuvaa: Ukraina jakoi videon Leopardista taistelussa 2:31
Tältä näyttää Leopard 2A6 taistelussa – Ukrainan armeijan syyskuussa julkaisema video on väitetysti kuvattu Etelä-Ukrainassa. Kuvausaikaa ja -paikkaa ei ole vahvistettu.

Lue myös:

    Uusimmat