Venäjä iski Harkovaan: 10-vuotiaan lapsen ja hänen isoäitinsä ruumiit löydettiin raunioista – MTV seurasi sotaa

10-vuotias poika ja hänen isoäitinsä kuolivat Venäjän ohjusiskussa Harkovassa 2:14
10-vuotias poika ja hänen isoäitinsä kuolivat Venäjän ohjusiskussa Harkovassa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 6. lokakuuta 2023. Lauantain seurannan löydät täältä. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


 

16.53: Oikeus jatkoi Ukrainan terroririkoksista epäillyn säilöönottoa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on jatkanut Ukrainassa terrorismirikoksista epäillyn venäläismiehen säilöönottoa. 

Asiaa käsiteltiin käräjäoikeudessa tänään. Käräjäoikeuden julkisten tietojen mukaan venäläismiestä epäillään terroristiryhmän toimintaan osallistumisesta ja terroristiryhmän toiminnan muusta tukemisesta. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet vuoden 2014 kesäkuun ja vuoden 2015 elokuun välillä Luhanskin ja Donetskin alueilla.

16.02: Venäjä iski Harkovaan: 10-vuotiaan lapsen ja hänen isoäitinsä ruumiit löydettiin raunioista.

10-vuotiaan lapsen ja hänen isoäitinsä ruumiit on löydetty raunioista Venäjän iskettyä ohjuksilla Harkovaan.  Viranomaisten mukaan iskussa loukkaantui lisäksi 28 ihmistä. Harkovan alueen kuvernöörin mukaan loukkaantuneiden joukossa oli 11 kuukauden ikäinen vauva.

10.12: TT: Ruotsi saattaa lähettää Gripen-hävittäjiä Ukrainaan

Puolustusministeri Pål Jonson sanoo, että Ruotsin puolustusvoimat selvittää Gripen-hävittäjien lähettämistä Ukrainaan. 

Ruotsi ilmoitti samalla uudesta yli 170 miljoonan euron sotilaallisesta tukipaketista Ukrainalle.

(STT)

Ruotsi selvittää hävittäjien lähettämistä Ukrainaan 0:54
Ruotsi selvittää hävittäjien lähettämistä Ukrainaan

9.41: Ukraina sanoo ampuneensa viime yönä 25 Venäjän lennokkia alas

Ukrainan ilmavoimat kertoo viestipalvelu Telegramissa ampuneensa viime yönä 25 Venäjän lähettämää lennokkia alas alueellaan. Lennokit ammuttiin alas kuudella alueella, mukaan lukien Odessan, Harkovan ja Dnipron alueet.

Yhteensä Venäjä lähetti viime yönä 33 lennokkia Ukrainan alueelle.

Venäjä puolestaan sanoo tuhonneensa viime yönä kahdeksan Ukrainan lähettämää lennokkia Kurskin ja Belgorodin alueilla.

(STT)

9.31: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 620 sotilasta ja 50 panssaria

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 620 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa 20 taistelupanssarivaunua, 30 panssariajoneuvoa ja 23 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

8.38: Putinilta villejä väitteitä Prigozhinin kuolemasta: Lentokoneessa viinaa, huumeita ja käsikranaatti

Venäjän Tverin alueella 23. elokuuta tapahtuneessa lentoturmassa kuolivat Wagner-johtajat Jevgeni Prigozhin ja Dmitri Utkin sekä kahdeksan muuta ihmistä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin esitti torstaina ajatushautomo Valdai-klubin keskustelutilaisuudessa "outoja" väitteitä Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin kuolemasta, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Putinin mukaan lentoturman syytä Venäjällä selvittäneen tutkintakomitean johtaja Alexander Bastrykin kertoi hänelle, että tutkijat löysivät käsikranaatin siruja turmakoneessa olleiden henkilöiden ruumiista. Löydös viittasi Putinin mukaan siihen, että kranaatti räjähti lentokoneen sisällä.

Putin myös väitti, että tutkinta antoi ymmärtää, että uhrit saattoivat käyttää lentokoneessa alkoholia tai huumausaineita, mikä on voinut johtaa käsikranaattien huolimattomaan käsittelyyn.

Presidentin mukaan ruumiille ei tehty alkoholi- tai huumausainetestejä. Putinin mielestä testit pitäisi tehdä. Hän myös muistutti, että Venäjän turvallisuuspalvelu löysi Wagner-tutkintansa aikana viisi kiloa kokaiinia. ISW:n mukaan kyse lienee Prigozhinin kartanoon tehdystä etsinnästä, jonka yhteydessä turvallisuuspalvelu väitti löytäneensä huumeita.

Putin painotti, että tutkintakomitean mukaan ei ole mahdollista, että ulkopuolinen tekijä olisi saattanut aiheuttaa lentokoneen putoamisen.

7.54: Ukrainan mukaan ainakin 26 000 ihmistä on kadonnut Venäjän aloittaman hyökkäyksen jälkeen

Arviolta 11 000 siviiliä ja 15 000 sotilasta on kadonnut sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan viime vuoden helmikuussa. 

Asiasta kertoi ukrainalaislehti Kyiv Postin mukaan Ukrainan varasisäministeri Leonid Tymtshenko maan televisiossa torstaina.

Virallisesti kadonneiden todellista lukumäärää on vaikea arvioida, koska Venäjä miehittää edelleen noin viidennestä maasta eikä kumpikaan osapuoli julkaise säännöllisesti tietoja sotilaallisista uhreista, lehti kirjoittaa.

Sisäministeriön tiedottajan Mariana Revan mukaan Tymtshenkon ilmoittavat luvut voivat olla todellisuudessa suurempia, koska ainoastaan ne kadonneet henkilöt on kirjattu, joiden on virallisesti vahvistettu kadonneen.

6.35: Slovakia keskeyttää Ukrainalle annettavan sotilaallisen avun

Slovakia ei toistaiseksi lähetä enempää sotilaallista apua Ukrainalle, sanoi maan pääministeri Ľudovít Ódor torstaina. 

Ódorin ilmoitus tulee sen jälkeen, kun Venäjä-mielisen entisen pääministerin Robert Ficon Smer-puolue voitti maan ennenaikaiset parlamenttivaalit viime sunnuntaina.

Fico on esittänyt Venäjää myötäileviä kommentteja. Hän on myös luvannut lopettaa Slovakian sotilaallisen tuen Ukrainalle ja esittänyt kritiikkiä muun muassa EU:ta, Natoa sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan.

Slovakia on ollut Ukrainan vankka tukija ja lahjoittanut maalle muun muassa neuvostoaikaisia MiG-29-hävittäjiä ennen maan edellisen hallituksen hajoamista viime vuonna.

Ódor sanoi Espanjan Granadassa pidetyn EU:n huippukokouksen yhteydessä, että päätös sotilaallisen avun jatkamisesta jätetään tulevalle hallitukselle.

5.04: Saksa sanoo tekevänsä kaikkensa, jotta Ukraina voi suojella itseään

Saksa tekee kaiken mahdollisen, jotta Ukraina voi suojella itseään venäläisohjuksilta, sanoo Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock.

Ministeri esitti kommenttinsa torstaina sen jälkeen, kun yli 50 ihmistä oli saanut surmansa Venäjän Itä-Ukrainaan tekemässä iskussa, joka on ollut yksi sodan verisimmistä siviilikohteisiin kohdistetuista iskuista.

–  Niin kauan kuin pommit putoavat supermarketteihin ja kahviloihin, teemme kaikkemme, jotta Ukraina voi suojella itseään (Venäjän presidentin Vladimir) Putinin ohjusterrorilta. Siihen asti, kunnes arki ilman pelkoa ja kuolemaa on jälleen mahdollinen, Baerbock kirjoitti X:ssä (entinen Twitter).

Ruokakauppaan ja kahvilaan kohdistuneessa Venäjän iskussa kuoli ukrainalaisviranomaisten mukaan ainakin 51 ihmistä. 

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Venäjän isku oli julma rikos ja tahallinen terrori-isku. Isku tehtiin hieman yhden jälkeen iltapäivällä. Alustavien tietojen perusteella kyseessä näyttää olleen Iskander-ohjus.

Zelenskyin neuvonantajan Myhailo Podoljakin mukaan iskulla ei ollut mitään sotilaallista perustetta.

Zelenskyi ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz julkistivat torstaina Espanjan Granadassa, että Saksa on lähettämässä Ukrainalle uutta Patriot-ilmatorjuntajärjestelmää.

(STT)

23.55Pekka Toveri: Ukraina saanut puolustuslinjaan pienen aukon

MTV Uutiset Livessä Ukrainan neljä kuukautta kestänyttä vastahyökkäystä analysoinut kokoomuksen kansanedustaja ja puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri toteaa, ettei vastahyökkäys ole edennyt lännen toivomalla tavalla.

– Eteneminen on ollut hyvin hidasta, Ukrainan joukot ovat päässeet parhaimmillaan vain toistakymmentä kilometriä eteenpäin. 

Toveri ei kuitenkaan kutsuisi vastahyökkäystä epäonnistuneeksi – vielä. 

– He ovat päässeet ensimmäiseen puolustuslinjaan kiinni ja saaneet siihen pienen aukon, mikä on kuluttanut mittavasti Venäjän voimaa ja pakottanut Venäjän reagoimaan. 

22.01: Putinin mukaan Wagner-pomo Prigozhinin koneen kyydissä olleista vainajista löytyi käsikranaatin palasia

Venäjän presidentti Vladimir Putin väittää, että edesmenneen Wagner-pomon Jevgeni Prigozhinin lentokoneen kyydissä olleista vainajista on löydetty räjähdejäämiä. 

Putin kertoo Venäjän tutkintaviranomaisten löytäneen lentokoneen kyydissä alas syöksyneistä vainajista käsikranaattien palasia. Venäjän presidentti vakuutti, ettei lentokoneen syöksymiseen maahan vaikuttanut mikään ulkoinen tekijä. Putin kertoi lisäksi tutkinnan olevan edelleen kesken. 

Länsimaissa uskotaan laajalti, että Putin oli vastuussa lentokoneen putoamisesta, koska Prigozhinin järjesti kesällä Wagner joukkojensa kanssa kapinan. Kreml on kiistänyt osallisuutensa palkkasoturijohtajan kuolemaan. (CNN)

20.59: Biden myönsi olevansa huolissaan Yhdysvaltojen Ukraina-avun tulevaisuudesta

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on huolissaan republikaanien sisäisten kiistojen vaikutuksesta Ukrainalle myönnettävään apuun.

Bidenin mukaan republikaanien tulisi sopia sisäiset riitansa ja tukea kriittisen tärkeää apua Ukrainalle.

Republikaanipuolueen sisäiset kiistat johtivat tiistaina edustajainhuoneen puhemiehen Kevin McCarthyn syrjäyttämiseen tehtävästään tiukassa äänestyksessä. McCarthyn seuraajaksi on ehdolla edustajia, joista osa vastustaa Ukrainalle myönnettävää rahoitusta.

– Kyllä se huolestuttaa minua, vastasi Valkoisessa talossa toimittajille keskiviikkona puhunut Biden kysymykseen McCarthyn erottamisen vaikutuksesta Ukraina-apuun.

Hänestä enemmistö edustajainhuoneen ja senaatin jäsenistä molemmista puolueista haluaa jatkaa Ukrainan tukemista.

Biden myös vihjasi, että tarvittaessa rahoitus voitaisiin varmistaa ilman kongressin hyväksyntää.

20.57: Ukraina otti aikalisän viljantuontikiellosta nostamassaan kanteessaan

Ukraina kertoo laittaneensa toistaiseksi jäähylle kanteen, jonka se nosti Puolaa, Unkaria ja Slovakiaa vastaan kiistassa viljantuontikiellosta.

Ukrainan kauppaedustajan Taras Katshkan mukaan kiistan ukrainalaisviljasta uskotaan ratkeavan tulevien viikkojen ja kuukausien aikana. Katshkan mukaan Ukraina tavoittelee asiassa käytännön ratkaisua ja on siksi laittanut Maailman kauppajärjestö WTO:ssa nostamansa kanteen jäähylle.

Ukraina nosti kanteen Puolan, Unkarin ja Slovakian päätettyä jatkaa ukrainalaisia maataloustuotteita koskevaa kieltoaan EU:n vastustuksesta huolimatta.

Torstain sotatapahtumista voit lukea lisää täältä.

Lue myös:

    Uusimmat