Venäjän ulkoministeri: Länsimaat ovat käytännössä suorassa sodassa Venäjää vastaan

Zelenskyi piti voimakkaan puheen YK:n yleiskokouksessa – Venäjän edustajan ilme tallentui kameraan 3:19
Zelenskyi piti voimakkaan puheen YK:n yleiskokouksessa – Venäjän edustajan ilme tallentui kameraan

Ulkoministerin mukaan länsimaat tosiasiassa taistelevat Venäjää vastaan "käyttäen ukrainalaisten käsiä ja kehoja".

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoo länsimaiden olevan Ukrainalle antamansa tuen kautta käytännössä suorassa sodassa Venäjää vastaan. Lavrov esitti näkemyksensä tiedotustilaisuudessa YK:n yleiskokouksen yhteydessä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on toistuvasti sanonut pyrkivänsä välttämään suoraa yhteenottoa Venäjän kanssa ja kertonut, ettei hän aio lähettää yhdysvaltalaisjoukkoja Ukrainaan. Lisäksi hänen hallintonsa on etäännyttänyt itsensä Ukrainan Venäjään tekemistä hyökkäyksistä.

Lavrov huomautti, että länsimaat ovat antaneet Ukrainalle miljardien dollareiden edestä sotatarvikkeita sekä esimerkiksi tiedustelutukea. Hänen mukaansa länsimaat tosiasiassa taistelevat Venäjää vastaan "käyttäen ukrainalaisten käsiä ja kehoja".

Lisäksi Lavrov mainitsi Ukrainassa taistelevat länsimaalaiset sotilaat. Yhdysvallat kuten monet muutkin länsimaat ovat neuvoneet kansalaisiaan olemaan matkustamatta Ukrainaan ja sanoneet taistelijoiden lähteneen sota-alueelle omin voimin.

Lavrov pilkkasi Zelenskyin suunnitelmaa

Lavrov osallistui YK:n yleiskokoukseen, jossa kaikki katseet kohdistuivat Ukrainan presidenttiin Volodymyr Zelenskyiin. Presidentti lensi New Yorkiin pyytämään kansainväliseltä yhteisöltä lisää tukea Venäjän hyökkäystä vastaan.

Keskiviikkona Zelenskyi puhui YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa, jossa hän vaati, että Venäjältä poistetaan veto-oikeus. Lavrov saapui kokoukseen vasta paljon myöhemmin Zelenskyin jo puhuttua.  

– Katsoin sen (Zelenskyin puheen) televisiosta. Hän vaikutti varsin synkältä, Lavrov sanoi.

– Mutta minulla on omat asiani hoidettavani. Me kaikki tiesimme, mitä hän aikoo sanoa, joten miksi tuhlata aikaa?

Zelenskyi on esittänyt 10-kohtaisen suunnitelman sodan päättämiseksi. Edellytyksiä ovat muun muassa Venäjän vetäytyminen Ukrainan alueilta, myös Krimiltä, ja sotarikosten käsittely tuomioistuimessa. Lavrov pilkkasi Zelenskyin suunnitelmaa epärealistiseksi ja arvosteli Yhdysvaltoja ja EU:ta sen tukemisesta.

Zelenskyi lähti Yhdysvalloista kohti Ukrainaa ja kertoi lauantaina viestipalvelu X:ssä tavanneensa kotimatkalla Irlannissa Shannonin lentokentällä Sudanin armeijan komentajan Abdel Fattah al-Burhanin. Johtajat keskustelivat Zelenskyin mukaan yhteisistä turvallisuushaasteista, kuten Venäjän rahoittamien, laittomien aseistautuneiden ryhmien toimista, ja pohtivat tapoja tiivistää yhteistyötä Ukrainan ja Afrikan maiden välillä.

Zelenskyi kirjoitti myös pysähtyneensä Lublinissa Puolassa palkitsemassa kaksi puolalaista vapaaehtoista Ukrainan hyväksi tehdystä työstä.

Lue myös:

    Uusimmat