Onko Ukrainan vastahyökkäys epäonnistunut, Pekka Toveri? "Venäjä on oppinut virheistään"

Onko Ukrainan vastahyökkäys epäonnistunut, Pekka Toveri? 17:03
Pekka Toveri kertoo, missä Ukraina on onnistunut neljä kuukautta kestäneen vastahyökkäyksensä aikana ja missä ei.

Ukrainan vastahyökkäyksen alkamisesta on tullut kuluneeksi neljä kuukautta. Pekka Toverin mukaan Ukrainalla on ollut onnistumisia, vaikka läpimurrosta ollaan kaukana.

Ukrainan vastahyökkäyksen edistyminen maarintamalla on ollut verkkaista. Sen sijaan Ukraina on onnistunut iskuillaan lisäämään painetta Venäjän merivoimien suuntaan Venäjän miehittämällä Krimillä ja myös muualla.

Ukrainan viime aikojen suurimpia saavutuksia oli syyskuussa Venäjän Mustanmeren laivaston esikuntaan Sevastopolissa tehty ohjusisku.

Pekka Toveri: Ukraina saanut puolustuslinjaan pienen aukon

MTV Uutiset Livessä viime kuukausia analysoinut kokoomuksen kansanedustaja ja puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri toteaa, ettei Ukrainan vastahyökkäys ole edennyt lännen toivomalla tavalla.

– Eteneminen on ollut hyvin hidasta, Ukrainan joukot ovat päässeet parhaimmillaan vain toistakymmentä kilometriä eteenpäin. 

Toveri ei kuitenkaan kutsuisi vastahyökkäystä epäonnistuneeksi – vielä. 

– He ovat päässeet ensimmäiseen puolustuslinjaan kiinni ja saaneet siihen pienen aukon, mikä on kuluttanut mittavasti Venäjän voimaa ja pakottanut Venäjän reagoimaan. 

– Vielä on ennenaikaista sanoa, että vastahyökkäys olisi epäonnistunut täysin, mutta selkeää on, että se ei ole toivotussa tavoiteaikataulussa, Toveri sanoo.

Merkkejä, että Venäjän Mustanmeren laivasto epäonnistui pahasti

Venäjä on äskettäin siirtänyt pois useita Mustanmeren laivaston aluksia Krimin niemimaalla sijaitsevasta Sevastopolin satamasta.

Toverin mukaan se on selvä merkki siitä, että Venäjän Mustanmeren laivasto on pahasti epäonnistunut tehtävässään.

– Laivasto ei ole pystynyt suojaamaan edes päätukikohtaansa Sevastopolia. Siksi sieltä on siirretty arvokkaimmat alukset eli 2–3 fregattia, sukellusveneet yhtä lukuun ottamatta, ja isot maihinnousualukset Venäjän mantereen puolelle. 

Lisäksi Ukraina on onnistunut murtamaan Venäjän merisaarron, Toveri toteaa. 

– Kun hyökkäys alkoi, Venäjä aloitti merisaarron eikä Ukraina onnistunut pitkään aikaan Mustanmeren kautta viemään kuin muutamia sopimuksenmukaisia viljalaivoja. 

– Nyt Venäjä on joutunut vetäytymään Krimin lähelle ja näyttää siltä, että rahtiliikenne liikkuu jo lähellä Romanian ja Bulgarian rannikkoa ja merisaarto on rikottu. 

"Tilanne on aikalailla 50–50"

Vaikka merellä Ukrainalla on ollut menestystä, maalla eteneminen ei siis kuitenkaan ole edennyt lännen ja varmasti myös Ukrainan itsensä toivomalla tavalla. Toverin mielestä tämä ei ole mikään yllätys, sillä voimasuhteet ovat tasaiset.

– Rintamalinja on lähes tuhat kilometriä pitkä. Molemmilla mailla on rintamalla noin puoli miljoonaa sotilasta. Kun katsoo raskasta aseistusta, tilanne on aikalailla 50–50. 

– Normaalisti sotilasoperaatioista sanotaan, että ylivoiman pitäisi olla 3–6-kertainen, jos haluaa päästä läpimurtoon. Ukrainalla ei tätä selkeästikään edes alueellisesti ole. 

Miinat suurin ongelma – Venäjä oppinut virheistään

Toveri muistuttaa myös, että Venäjä on valmistellut puolustuslinjojaan kuukausia ja kylvänyt maastoon miljoonia miinoja.

– Miinat ovat se suurin ongelma. Ukraina ei ole päässyt nopeaan liikkeeseen vaan on jouduttu pikku hiljaa raivaamaan miinakenttiä jatkuvan tykistötulen ja muun raskaan tulen alla. Se on tehnyt tästä hyvin hidasta etenemistä.

Vaikka Venäjällä on ollut mittavia epäonnistumisia, varsinkin hyökkäyksen alkuvaiheessa, on se oppinut virheistään ja puolustus on toteutettu taitavasti etuja hyödyntäen, Toveri sanoo.

Esimerkiksi Venäjän käytössä olevat lennokit estävät tehokkaasti Ukrainan yllätyshyökkäyksiä avoimessa maastossa.

Entä miten pitkään Venäjä sitten voi jatkaa puolustuslinjalla ilman etenemistä. Pekka Toveri uskoo, että hyökkääjä on siirtynyt strategiseen puolustukseen.

– Venäjä on todennut, että heillä ei ole kykyä vallata Ukrainaa, heidän joukkonsa ei kykene hyökkäystaisteluun syvillä tavoitteilla. Linnoitteilla, reserviä uhraamalla ja tykistöä käyttämällä pidetään kiinni siitä, mitä on Ukrainalta varastettu. 

Toveri muistuttaa, että tilanteen jumiutuminen palvelee nimenomaan Venäjää. 

– Donbasista pidetään kynsin hampain kiinni ja odotetaan kahta asiaa. Että länsi kyllästyy ja että saadaan pystyyn Venäjän omaa puolustusteollisuutta.
 

Lue myös:

    Uusimmat