Putinilta villejä väitteitä Prigozhinin kuolemasta: Lentokoneessa viinaa, huumeita ja käsikranaatti

Jevgeni Prigozhinin lentokone väitetysti putoaa videolla taivaalta 1:03
Näin Jevgeni Prigozhinin lentokone putosi taivaalta 23. elokuuta.

Venäjän Tverin alueella 23. elokuuta tapahtuneessa lentoturmassa kuolivat Wagner-johtajat Jevgeni Prigozhin ja Dmitri Utkin sekä kahdeksan muuta ihmistä.

Venäjän presidentti Vladimir Putin esitti torstaina ajatushautomo Valdai-klubin keskustelutilaisuudessa "outoja" väitteitä Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin kuolemasta, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Putinin mukaan lentoturman syytä Venäjällä selvittäneen tutkintakomitean johtaja Alexander Bastrykin kertoi hänelle, että tutkijat löysivät käsikranaatin siruja turmakoneessa olleiden henkilöiden ruumiista. Löydös viittasi Putinin mukaan siihen, että kranaatti räjähti lentokoneen sisällä.

Putin myös väitti, että tutkinta antoi ymmärtää, että uhrit saattoivat käyttää lentokoneessa alkoholia tai huumausaineita, mikä on voinut johtaa käsikranaattien huolimattomaan käsittelyyn.

Presidentin mukaan ruumiille ei tehty alkoholi- tai huumausainetestejä. Putinin mielestä testit pitäisi tehdä. Hän myös muistutti, että Venäjän turvallisuuspalvelu löysi Wagner-tutkintansa aikana viisi kiloa kokaiinia. ISW:n mukaan kyse lienee Prigozhinin kartanoon tehdystä etsinnästä, jonka yhteydessä turvallisuuspalvelu väitti löytäneensä huumeita.

Putin painotti, että tutkintakomitean mukaan ei ole mahdollista, että ulkopuolinen tekijä olisi saattanut aiheuttaa lentokoneen putoamisen.

– Putinin outo lento-onnettomuusselitys on todennäköisesti yritys syyttää Prigozhinia hänen ja toveriensa kuolemasta, ajatushautomo ISW kirjoittaa.

Julkisesti tutkintakomitea on kertonut vain, että lento-onnettomuudessa menehtyi kymmenen ihmistä.

Asiantuntijat ja länsimaat laajalti uskovat, että räjähdys aiheutti Prigozhinin koneen putoamisen. Wall Street Journalin mukaan lähteet Yhdysvaltain hallituksessa arvioivat, että pommi tai jokin muu sabotaasi aiheutti koneen putoamisen. 

Venäjän hallintoa pidetään todennäköisimpänä lentoturman järjestäjänä. Kremlin ja Prigozhinin välit romahtivat Wagnerin juhannuksena aloittaman lyhytkestoisen kapinan vuoksi.

Prigozhinin haudasta muodostumassa isänmaallinen sankarihauta 1:12
Prigozhinin lepopaikasta muodostumassa isänmaallinen sankarihauta.

Lue myös:

    Uusimmat