Istuminen tappaa – lue vinkit arjen aktivointiin

Viime vuosien aikana on tultu tulokseen, että liikunnan kuntoa kohottava vaikutus on kahtalainen. Paitsi että liikunta edistää terveyttä, liikkumattomuus on terveydelle haitallista. UKK-instituutin johtaja kertoo Studio55.fi-ohjelmassa, miten arkeensa saa lisää liikettä.

 Vaikka liikkuisi rankkoja urheilusuorituksia useita tunteja viikossa, se ei korvaa muun arjen passiivisuuden aiheuttamia haittoja.

Istumatyötä tekevälle uutiset ovat epämieluisia ja arjen aktiivisuus voi tuntua mahdottomalta tehtävältä. UKK-instituutin pääjohtaja Tommi Vasankarilla on muutamia vinkkejä siihen, mistä kannattaa aloittaa.

– Työmatkalla voi hypätä bussista pysäkkiä tai kahta aiemmin töihin tullessa tai kotiin mennessä ja kävellä ne muutamat lisäaskeleet. Hissin sijaan voi valita portaat, Vasankari neuvoo.

Työympäristö kannattaa Vasankarin mukaan järjestellä niin, ettei työpöydän äärestä ulotu kaikkeen tarpeelliseen – näin pitkin toimistoa tulee hieman liikuttua. Vasankari huomauttaa myös, ettei television ohjekirjassa kehoteta tuijottamaan sitä istuen.

– Meidän perheessä on laitettu television edusta uusiksi. Olemme sijoittamassa siihen kuntopyörää ja juoksumattoa. Ajatus on se, että jos on ne omat jutut, mitä haluaa joka ilta tv:n ääressä katsoa, ei tarvitse samalla kerryttää istumista. Miksen voisi samaan aikaan kuntoilla?

Jos ei ole valmis lähtemään aivan Vasankarin linjoille, myös jumppapallon päällä television katsominen riittää.

 

Tommi Vasankari kertoo myös Muutosta liikkeelle -ohjelmasta, jonka tavoitteena on tarttua arjen passiivisuuteen. Katso lisää lähetyksestä.

Aktiivisuutta arkeen! 25:51

Lue myös:

    Uusimmat