Mainos

Isoäiti julkaisi lapsenlapsen kuvia netissä – ihmettelee vanhempien hermostumista: "Miten suureen yksityisyyteen kaksivuotias on oikeutettu?"

Nimettömänä pysyttelevä anoppi kertoo saaneensa miniältään ja pojaltaan luvan jakaa heidän lapsensa kuvia Facebookissa. Nyt ohjeistus on muuttunut.

Washington Postin neuvontapalstaa pitävä Carolyn Hax vastasi alkuvuodesta huolestuneen anopin kysymykseen. Nimettömänä pysyttelevä anoppi kertoo saaneensa miniältään ja pojaltaan luvan jakaa heidän lapsensa kuvia Facebookissa. Pian pariskunta kuitenkin veti antamansa luvan takaisin.

– Miniästäni kuvien julkaiseminen ”rikkoo lapsen yksityisyyttä”. Miten suureen yksityisyyteen kaksivuotias on oikeutettu? En puhu nakukuvista tai noloista videoista, joissa teini-ikäinen on sekaisin hammaskirurgian jälkeen, anoppi kuvailee.

– Voisin ymmärtää, jos heistä tuntuisi, että julkaiseminen ei ole turvallista. He sanoivat jotakin siitä, että ”odotetaan, kunnes lapsi on tarpeeksi vanha päättämään”. Tässä ei ole mielestäni järkeä. Onko viisivuotiaalla parempi arvostelukyky? Onko kymmenvuotias vihainen meille kaikesta siitä, mitä annoimme hänen tehdä viisivuotiaana?

Maailmalta tunnetaan jo tapauksia, joissa lapsi on vaatinut jopa lakitoimin vanhempiaan poistamaan heidän sosiaaliseen mediaan aikoinaan lataamia kuvia. Lapsi voi haastaa vanhempansa oikeuteen somekuvista Suomessakin.

Anoppi korostaa, että tottelee lapsen vanhempien ohjetta ja aikoo tehdä niin jatkossakin. Hän kertoo kuitenkin nauttineensa kuvien julkaisemisesta, ja kielto tekee hänet surulliseksi. Se myös hankaloittaa kuvien jakamista muille.

– Olisi helpompaa, jos ymmärtäisin järkeilyn kiellon taustalla, mutta pelkään, etten ymmärrä. Ehkä sinä ja muut voivat auttaa minua ymmärtämään.

"Luot pysyvää, digitaalista profiilia ihmisestä, jolla ei ole sananvaltaa"

Haxin mukaan lapsen kuvien julkaisussa on useita ongelmia, kuten niiden mahdollinen joutuminen väriin käsiin.

– Ja fakta on, että luot pysyvää, digitaalista profiilia ihmisestä, jolla ei ole sananvaltaa tekemisiisi, Hax kuvaa.

– Sinulla on jo erinomainen syy olla julkaisematta: koska lapsen vanhemmat pyysivät, ettet tekisi sitä. Kuulen halveksuntasi miniääsi kohtaan kysymyksessäsi ”onko viisivuotiaalla parempi arvostelukyky”. Ehkä halveksuntaa ei ole, mutta jos minä havaitsen sen, voit olettaa, että miniäsikin huomaa sen, hän jatkaa.

Hax kehottaa anoppia luottamaan miniän arvostelukykyyn ja vaihtamaan asennettaan, niin, että lauseesta "en ymmärrä, joten sinun pitää selittää tämä" tulee "en ymmärrä, mutta luotan arvostelukykyysi".

Hax myös muistuttaa, että kymmenvuotias voi hyvinkin suuttua jostakin, mitä hänestä on julkaistu.

– Nykylapset ovat diginatiiveja, nykytaaperon tapauksessa tulevia diginatiiveja, ja he välittävät hyvin paljon siitä, mitä siellä (netissä) on.

Lasten kuvien jakamisessa on aina riskinsä. Kuvien kopioiminen, lataaminen ja edelleen välittäminen on todella helppoa. Älä koskaan julkaise kuvia muiden lapsista ilman lupaa! Lapsikuvien ohessa ei kannata paljastaa esimerkiksi sitä, missä koulussa päiväkodissa lapsi käy.


***

8:08

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.