Juristikirje: Lapsi voi haastaa vanhempansa oikeuteen somekuvista Suomessakin

Lapsi voi haastaa vanhempansa oikeuteen yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä, kertoo Juristikirje.

MTV Digi kertoi maaliskuussa, että lapset voivat haastaa vanhempansa Ranskassa oikeuteen netissä levitetyistä lapsuuskuvista.

Juristikirje haastatteli Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaarta, jonka mukaan korvausten saaminen vanhempien levittämistä kuvista on mahdollista myös Suomessa.

Oikeustoimien edellytyksenä on kuitenkin se, että kuvat ovat loukanneet lapsen yksityiselämää. Esimerkiksi lapsen sairauksista tai lukihäiriöstä kertominen voivat ylittää loukkaavuuden rajan.

– Vanhempien on syytä internetissä toimiessaan miettiä, etteivät he pilaa lapsensa digitaalista jalanjälkeä, Korpisaari neuvoi Juristikirjeen haastattelussa.

Yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä on säädetty rikoslaissa seuraavasti: ”esittää toisen yksityiselämästä tiedon, vihjauksen tai kuvan siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle taikka häneen kohdistuvaa halveksuntaa.”

– Yksityiselämää koskevaa tietoa voi toki levittää luvalla, Korpisaari totesi.

– Lapsen kyky ymmärtää esimerkiksi kuvan julkaisun seurauksia voi kuitenkin olla vajavainen, eikä lupa ehkä ole pätevä, vaikka sellainen olisi annettukin. Eri kysymys myös on, minkä ikäinen lapsi on kypsä antamaan tällaisen luvan, kun lapset lisäksi kehittyvät eri aikaan.

Suomessa kärsimyskorvauksia rikoslain mukaisista teoista on perinteisesti maksettu niukasti.

Lapselle voidaan alaikäisenä määrät edunvalvojan sijainen hakemaan korvauksia vanhemmilta, mutta edunvalvojan vahingonkorvausvastuu alkaa vanheta vasta lapsen täytettyä 18 vuotta.

– Näyttökysymykset voivat olla haasteellisempia, jos teosta on kulunut vaikkapa 10 vuotta, mutta oikeutta asiasta voidaan käydä, kertoi perheoikeudesta väitellyt lakimies Pekka Tuunainen.


Lähde: Juristikirje

Lue myös:

    Uusimmat