Vanhempi, älä koskaan jaa tällaisia kuvia lapsistasi somessa! Neljä riskiesimerkkiä

Jokainen tunnistaa varmasti Facebook-kavereistaan ne vanhemmat, jotka jakavat ahkerasti kuvia lapsistaan ja heidän arjesta. Lasten kuvien jakamisessa on kuitenkin aina riskinsä.

Moni saattaa kuvitella jakavansa kuvia vain omille kavereille, mutta todellisuudessa kuville kertyy helposti suurempi yleisö. Lisäksi nettiin kerran ladattu kuva voi hyvin pysyä siellä. Kuvien kopioiminen, lataaminen ja edelleen välittäminen on todella helppoa.

Lastensuojelun keskusliiton kyselytutkimuksen mukaan reilusti yli puolet alaikäisistä lapsista oli sitä mieltä, että heidän vanhempansa toimivat somessa heille haitallisella tavalla.

Näistä syistä vanhempien kannattaa olla erittäin tarkkana siinä, millaisia kuvia lapsistaan jakaa ja näyttääkö kuvissa lapsen kasvoja. Ongelmia saattaa nimittäin aiheutua myös myöhemmin, kun lapsi kasvaessaan tajuaa, ettei haluakaan kuviaan edes äidin tai isän sosiaalisen median tileille.

1. Kuvia muiden lapsista

Jokaisella vanhemmalla on erilainen ajatus siitä, haluaako julkaista kuvia omista lapsistaan netissä ja sosiaalisessa mediassa vai ei. Tästä syystä somessa ei kannata mennä julkaisemaan kuvia, joissa näkyy selvästi myös muiden kuin omien lasten kasvoja. Lupa kannattaa vähintään pyytää lasten vanhemmilta.

2. Kuvia, jotka paljastavat lasten koulun

Kuvien yhteydessä ei kannata paljastaa, missä koulussa tai päiväkodissa lapsi käy. Kuvista ei myöskään tulisi pystyä tunnistamaan, mistä koulusta tai päiväkodista on kyse. Väärissä käsissä tämäkin tieto voidaan käyttää hyväksi.

3. Kuvia, joissa on alastomuutta

Netissä pienten lasten alastonkuvia on löydetty sivustoilta, joihin kukaan vanhempi ei toivoisi niiden päätyvän. Totuus on kuitenkin se, ettei muka pienellekään yleisölle sosiaalisessa mediassa jaettu kuva oikeasti jää vain heidän silmilleen. Esimerkiksi kaverin kaverit saattavat nähdä myös kuvat, mikä kasvattaa silmäparien määrän hetkessä moninkertaiseksi.

4. Kuvia, joista saattaa olla harmia myöhemmin

Vanhempien lapsistaan julkaisemista somekuvista on tehty viime vuosina lukuisia tutkimuksia. Onpa jopa sattunut tapauksia, joissa teini-ikäinen tai sitä vanhempi lapsi on vaatinut jopa lakitoimin vanhempiaan poistamaan sosiaaliseen mediaan aikoinaan lataamia kuvia.

***

10:00

Otsikkoa muokattu 26.4. klo 7.51.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja