Iso osa Game of Thrones -tähti Emilia Clarken aivoista ei toimi: "Pahimmilla hetkilläni halusin irrottaa pistokkeen"

Näyttelijä Emilia Clarken elämä on ollut kahdesti hiuskarvan varassa.

Game of Thrones -sarjasta tunnettu näyttelijäEmilia Clarke, 35, paljasti, että iso osa hänen aivoistaan ei toimi lainkaan kahden aneurysman takia. Duodecim-lehden mukaan aivovaltimoaneurysma on aivovaltimon pullistuma, joka voi puhjeta.

Clarke kärsi ensimmäisen aneurysmansa pian Game of Thronesin ensimmäisen kauden päätyttyä vuonna 2011. Tila johti aivohalvaukseen ja verenvuotoon.

– Osa aivoistani ei ole enää käytössä. On merkittävää, että pystyn puhumaan artikuloiden ja elämään elämääni täysin normaalisti ilman mitään seurauksia, Clarke kertoi BBC:n Sunday Morning -ohjelmassa.

Duodecim-lehden mukaan aivovaltimoaneurysman puhkeamisen aiheuttamaan verenvuotoon kuolee Suomessa vuosittain miltein 500 ihmistä. Clarke ymmärtää olevansa osa pientä vähemmistöä, joka on taudista selvinnyt.

– Olen osa todella pientä vähemmistöä, joka voi selviytyä tästä. Aivoistani puuttuu paljon, mikä saa minut aina nauramaan. Periaatteessa heti, kun jokin osa aivoissasi ei saa hetkeen verta, se on poissa pelistä, Clarke kertoi.

Clarke joutui aivoleikkaukseen, jonka seurauksena hän ei muistanut nimeään.

– Kärsin tilasta, jota kutsutaan afasiaksi. Se on seurausta traumasta, jonka aivoni olivat kärsineet. Pahimmilla hetkilläni halusin irrottaa pistokkeen seinästä. Pyysin hoitohenkilökuntaa antamaan minun kuolla. Työni ja koko unelmani siitä, mitä elämäni olisi keskittyi viestintään. Ilman sitä olin hukassa, hän kirjoitti vuonna 2019 The New Yorker -lehdessä.

Clarken kokema afasia oli kuitenkin väliaikainen tila, joka meni ohi noin viikossa. 

Vuonna 2013 Clarke sai kuitenkin toisen aneurysman, joka piti hoitaa leikkauksella. Leikkauksen piti olla yksinkertainen, mutta se oli vielä tuskallisempi kuin ensimmäinen.

– Kun he herättivät minut, huusin kivusta. Toimenpide epäonnistui. Minulla oli valtava verenvuoto ja lääkärit tekivät selväksi, että selviytymismahdollisuuteni olivat epävarmat, jos he eivät leikkaisi uudelleen, Clarke muisteli lehdessä.

Clarke toipui kuitenkin kokonaan ja perusti SameYou-hyväntekeväisyysjärjestön kerätäkseen rahaa aivovammoista selviytyneille ja heidän läheisilleen.

Lue myös:

    Uusimmat