Iskikö flunssa? Testaa 10 kohdan korjaussettiä – ja pian voit paremmin

Eroon sitkeästä flunssasta – virukset rellestävät juuri nyt 5:26
Eikö flunssa ota lähteäkseen? Videolla kerrotaan, miten sitkeästä flunssasta pääsee eroon.

Flunssan oireet kestävät usein yli viikon. Kurkkukipu, nenän vuotaminen, kuume ja yskä voivat kuitenkin parantua myös nopeammin, kunhan konstit ovat oikeat.

Pahassa flunssassa ei kannata mennä töihin tai kouluun muita tartuttamaan. Siksi potilaan kannattaakin jäädä kotiin lepäämään ja parantelemaan itseään. 

Brittilehti The Sun listasi tehokkaita keinoja, jotka voi testata vuorokauden aikana.

1. Ota kuuma suihku

Aamuinen kuuma suihku auttaa vuotavaan nenään, kertoo Cardiffin yliopiston emeritusprofessori Ron Eccles. Samalla kun höyry puhdistaa tukkeutuneita onteloita, kuuma vesi lievittää jomottavassa kropassa tuntuvaa särkyä.

2. Nappaa jotain C-vitamiinipitoista

C-vitamiinin arvellaan lyhentävän flunssan kestoa noin päivällä, kertoo Sydän.fi-verkkosivusto. Terveyskirjasto tosin huomauttaa artikkelissaan, että C-vitamiinin tehosta perusterveiden ihmisten flunssan hoitoon on vain vähän todettua tehoa. Yrittänyttä kuitenkaan ei laiteta, eikä hedelmien ja marjojen syömisestä haittaakaan ole.

Koska moni kokee C-vitamiinin piristävänä, kannattaa sen tankkaus ajoittaa aamuun. Esimerkiksi appelsiinimehu ja puuro marjoilla on hyvä aamupala flunssaiselle, vinkkaa ravintofysiologi Amanda Ursell.

3. Kokeile suolapiippua

Suolakiteitä sisältävää suolapiippua voidaan käyttää nuhan aiheuttamiin hengityselinten ongelmiin. Suolapiipun aiheuttaman puhdistusprosessin alkamisen jälkeen epäpuhtaudet poistuvat yskimällä ja nenän vuodolla, kertoo suolapiippuja myyvä Apteekkituotteet.fi.

Suolapiippua käytetään hengittämällä suulla sisään laitteessa olevan aukon kautta. Uloshengitys tulee nenän kautta. Suolapiippu kannattaa käyttää 5–20 minuuttia päivässä.

4. Pysy sisällä lämpimässä

Heti flunssan ensioireiden iskiessä ihmisen olisi hyvä pysyä sisällä lämpimässä. Yleislääkäri Sarah Brewer sanoo The Sunille, että erityisesti nenän kylmettyminen voi haitata immuunijärjestelmän toimintaa, jolloin infektioille on entistä alttiimpi.

Jos ulos on pakko mennä, kannattaa päälle pukea lämpimästi ja nenä peittää kaulahuivilla.

5. Lounaaksi kanakeittoa

Kanakeitto on tutkitusti paras ruokavaihtoehto flunssakauteen. Kanakeitto voi helpottaa ylähengitystieinfektioita, sillä se sisältää tulehdusta lievittäviä ainesosia. Myös kanakeiton aromit, mausteet ja lämpö auttavat taistelemaan flunssaa vastaan.

– Kanakeitto on lämmintä, ravintorikasta ja saa olon tuntumaan paremmalta. Se on täydellistä lohturuokaa, ja kipeänä jos milloin, on ok syödä lohturuokaa, korva-, nenä- ja kurkkutautiopin lääkäri Adam Frosh sanoo The Sunille.

6. Juo paljon

Kuume voi aiheuttaa nestehukkaa, minkä vuoksi riittävä juominen kipeänä on tärkeää. Juomaksi kannattaa valita vettä, mehua tai teetä. Alkoholin käytön kanssa kannattaa olla varovainen, sillä se voi pahentaa nestevajausta entisestään ja tehdä flunssapotilaan olosta entistäkin tukalamman.

7. Nappaa välipalaksi pähkinöitä

Ravintofysiologi Amanda Ursell suosittelee flunssaisia nauttimaan välipalaksi kourallisen parapähkinöitä. Parapähkinät sisältävät runsaasti seleeniä, jota tarvitaan erityisesti vastustuskyvyn optimaalisen toiminnan turvaamiseen.

8. Currya illalliseksi

Tuliset mausteet, kuten chili, ärsyttävät nenän limakalvoja, mikä saa irrottaa limaa ja saa nenän vuotamaan. Currymuhennoksen tapainen tulinen ruoka onkin hyvä kotikonsti tukkeutuneen nenän avaamiseen. Ruokaan kannattaa upottaa myös runsaasti valkosipulia, jolla tiedetään olevan antibakteerisia ja antiseptisia ominaisuuksia.

9. Ota lääkkeitä

Tulehduskipulääkkeet, kuten aspiriini ja ibuprofeiini lievittävät päänsärkyä sekä korva-, nielu ja lihaskipuja. Särkylääke kannattaa napata juuri ennen nukkumaanmenoa, sillä oireiden helpottuminen auttaa nukahtamaan.

10. Nuku riittävästi

Unta ei syyttä kutsuta "parhaaksi lääkkeeksi", eikä flunssapotilaan kannata tinkiä kahdeksan tunnin yöunistaan. Nukkuminen auttaa kehoa latautumaan ja vahvistaa vastustuskykyä. Vähäiset unet puolestaan heikentävän elimistön kykyä taistella taudinaiheuttajia vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat