Kanakeittoa on suositeltu jo keskiajalta lähtien flunssan kourissa kamppaileville. Mutta onko pitkään säilyneessä väitteessä kuitenkaan perää, auttaako kanakeitto oikeasti flunssaan?
Nebraskan yliopiston tutkijoiden mukaan kanakeitto totisesti on paras ruokavaihtoehto flunssakauteen. Tutkimuksen mukaan kanakeitto voi helpottaa ylähengitystieinfektioita, sillä keitto sisältää tulehdusta lievittäviä ainesosia. Lisäksi kanakeiton aromit, mausteet ja lämpö toimivat apuna taistelussa flunssaa vastaan.
Myytti tutkittiin ’isoäidin kanakeitto’-reseptillä, joka sisältää kanan lisäksi muun muassa sipulia, bataattia, palsternakkaa ja porkkanaa. (Tutkimuksen keiton reseptin voit katsoa jutun lopusta.)
Tiesitkö? Kanakeittoa suositteli ensimmäisen kerran flunssan oireiden hoitoon juutalainen lääkäri ja filosofi Mooses Maimonides 1100-luvulla.
Tulosten saamiseksi Nebraskan yliopiston tutkija Stephen Rennard tutki yleisimpien veren valkosolujen liikkeitä, jotka suojaavat kehoa tulehduksilta.
Siksi tutkimuksen tuloksia tuleekin tarkastella kriittisesti, sillä tutkimus tehtiin veren valkosoluilla eikä suoraan ihmisillä. Renneardin mukaan fyysisen ja psyykkisen lohturuoan voima voi perustua myös plasebo-efektiin.
Kanakeitto voi kuitenkin olla oiva ruoka flunssaan, sillä se tuo kehoon nesteitä sekä ravintoaineita, joita sairaana todella tarvitaan. Tämä todettiin myös toisessa 40 vuotta sitten tehdyssä tutkimuksessa, jossa kanakeiton kerrottiin auttavan flunssan oireisiin.
