Lääkärin parhaat vinkit krapulan hoitoon

Lääkäri kertoo, miten krapulaan tulisi työpaikalla puuttua 2:24
KATSO MYÖS: Lääkäri kertoo, miten krapulaan tulisi työpaikalla puuttua.

Tuliko juotua liikaa? Lääkäri kertoo, miten pahasta olosta pääsee eroon mahdollisimman nopeasti.

Juhlapyhinä alkoholia kuluu kuin huomaamatta ja lopputuloksena seuraavana aamuna sitä saattaa herätä krapulan kourissa. 

Alkoholi on myrkkyä ja krapula myrkytystila, joka johtuu yksinkertaisesti liiallisesta viinaksien juomisesta. Ennaltaehkäisy eli juomisen rajoittaminen on paras apu kohmeloon, mutta jos vahinko on jo päässyt sattumaan, voi oloa helpottaa erinäisin vippaskonstein.

Amerikkalainen lääkäri ja terveyskirjoittaja Carol Cooper kertoo The Sunille, että krapulan tyypilliset oireet – kuten päänsärky ja pahoinvointi – johtuvat yleensä nestehukasta, vatsan ärsytyksestä sekä alhaisesta verensokerista. Seuraavat keinot voivat auttaa elimellisten reaktioiden aiheuttamiin oireisiin.

1. Juo paljon vettä

Alkoholi on diureetti eli se lisää nesteen poistumista elimistöstä. Mitä pikemmin uhkaavaa nestehukkaa vastaan alkaa taistella, sitä todennäköisemmin välttyy krapulaan liittyvältä päänsäryltä. 

Vettä kannattaa siis juoda viinilasillisten välissä, mutta myös ensimmäisenä aamulla.

2. Ota särkylääke

Krapulan aiheuttamaa tuskaista oloa voi helpottaa myös särkylääkkein. Cooper suosittelee tulehduskipulääkkeitä, kuten ibuprofeenia.

Sen sijaan parasetamolia ei tulisi koskaan käyttää krapulan hoitoon, sillä lääkkeen sekoittaminen alkoholiin voi aiheuttaa maksavaurion.

3. Syö hiilareita

Krapulassa – ja miksei muutenkin – saa syödä hyvällä omallatunnolla hiilihydraatteja. Hiilihydraatit auttavat nostamaan laskeneita verensokeritasoja, mistä voi olla helpotusta väsyneeseen ja heikkoon oloon.

Moni himoitsee kohmelossa pizzaa tai hampurilaisateriaa, mutta Cooper varoittaa rasvaisen ruoan voivan pahentaa närästystä.

4. Nappaa närästyslääke

Jos kaapista löytyy Samarinia tai Rennietä, voi sellaisen napata ensiavuksi kankkuseen, Cooper vinkkaa. Mahan liikahappoisuutta neutraloivat ja hapon eristystä estävät lääkkeet voivat nimittäin auttaa krapulan liittyvään päänsärkyyn ja närästykseen.

5. Haukkaa raitista ilmaa

Krapulassa sitä mieluusti makoilisi koko päivän sohvan pohjalla, mutta voinnin kannalta parempi ratkaisu on pistäytyä ulkona. Raikas ilma auttaa päänsärkyyn ja tokkuraisuuteen. Ulkona pistäytyminen siis kannattaa, vaikka tahdonvoimaa se vaatiikin.

6. Harrasta kevyttä liikuntaa

Rauhallinen kävely verryttelee jumiutunutta kehoa ja päätä, minkä vuoksi Cooper suosittelee krapulasta kärsivälle pientä lenkkiä.

Liian raskas liikkuminen krapulassa ei kuitenkaan ole suotavaa, sillä se voi johtaa rytmihäiriöihin, Terveyskirjasto varoittaa. Urheilu krapulassa myös laskee ennestään matalaa verensokeritasoa, minkä vuoksi esimerkiksi juoksulenkistä voi aiheutua tajunnan menetys.

Juttu on uusinta joulukuulta 2021.

Katso myös: Millaiset tekijät vaikuttavat krapulan kestoon?

Lääkäri kertoo, mitkä tekijät krapulan kestoon vaikuttavat 1:03
Kauanko krapula kestää? Lääkäri kertoo, millaiset tekijät vaikuttavat krapulaan.

Lue myös:

    Uusimmat