Mainos

Jäätä päänsärkyyn ja keittoa flunssaan? 9 kotitekoista lääkettä, jotka tutkitusti toimivat

Monet pienet vaivat, kuten yskä ja matkapahoinvointi, on mahdollista taltuttaa kotikonstein. Seuraavat vinkit toimivat taatusti! 

Oletko aina ollut siinä uskossa, että flunssaisena tulisi syödä kuumaa keittoa? Tämä ei suinkaan ole vain vanhaa uskomusta, sillä myös tiede on asiasta samaa mieltä. Seuraavassa on lueteltuna yhdeksän kotikonstia, jotka tutkimusti toimivat niin kuumeeseen, kipuun kuin päänsärkyynkin.

1. Vettä hengitystieinfektioihin

Flunssaoireita potevan kannattaa kurlata kurkkuaan säännöllisesti puhtaalla vedellä. Japanilaisessa tutkimuksessa todettiin, että vedellä kurkkuaan kurlaavat perusterveet henkilöt välttyvät hengitystieinfektioilta muita todennäköisemmin. Jo pelkkä vesi voi siis riittää ikävien infektion torjumiseen.   

2. Inkivääriä pahoinvointiin

Jos sinulla on taipumusta matkapahoinvointiin, pakkaa mukaasi inkiväärikarkkeja. Eräässä tutkimuksessa verrattiin lumelääkettä ja inkiväärikarkkeja syöneiden henkilöiden matkapahoinvoinnin oireita. Tutkimuksessa todettiin, että jo yksi gramma inkivääriä voi lievittää merisairautta ja aamupahoinvointia.

Inkiväärin on tutkitusti todettu auttavan myös ruoansulatus- ja ilmavaivoihin.

3. Kanakeittoa vilustumiseen

Moni meistä tietää, että kuuma keitto tekee hyvää vilustuneena, mutta tälle asialle on olemassa myös tieteellistä näyttöä. Eräät yhdysvaltalaistutkijat huomasivat, että kanakeiton syöminen auttaa hidastamaan valkosolujen liikkeitä. Toisin sanoen keitto auttaa hillitsemään kehossa vallitsevia tulehdustiloja, jotka ilmenevät usein erilaisina vilustumisoireina.

4. Hedelmillä ja vihanneksilla valkoiset hampaat

Hedelmät ja vihannekset eivät tee ainoastaan hyvää kehollesi, ne voivat auttaa saamaan myös valkoisemmat hampaat. Esimerkiksi omenoiden ja porkkanoiden pureskeleminen hankaa hampaan pintaa, mikä auttaa poistamaan pinttyneitä tahroja. Omenat ja mansikat sisältävät lisäksi happoa, joka valkaisee hampaiden kiillettä.

5. Hunajaa yskään

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee hunajaa lasten yskän hillitsemiseksi. Vuonna 2012 toteutetun tutkimuksen mukaan lapset, jotka nauttivat kymmenen grammaa hunajaa ennen nukkumaanmenoa, kärsivät vähemmän yskän aiheuttamista oireista ja nukkuivat näin ollen paremmin. Muistathan kuitenkin, että hunajaa ei saa antaa alle yksivuotiaille lapsille.

6. Jäätä päänsärkyyn

Jääpussi auttaa turruttamaan pää -ja niskakivun, mutta se vie myös ajatukset tehokkaasti pois kivusta. Vuonna 2013 toteutetun tutkimuksen mukaan jää voi auttaa myös migreenin hoidossa. Tutkimukseen osallistuneet koehenkilöt kokivat, että jääpussi lievitti migreeniä huomattavasti, ja oireet palasivat pian jääpussista luopumisen jälkeen. 

7. Vodkaa haiseviin jalkoihin

Jos olet epätoivoinen haisevien jalkojesi suhteen, kokeile vodkaa. Liota pyyhettä vodkassa ja pyyhi jalat. Alkoholi sisältää antiseptisia ainesosia, jotka poistavat jaloistasi ylimääräisen kosteuden. Alkoholin avulla myös hajua aiheuttavat bakteerit ja sienet pyyhkiytyvät pois.

8. Ilmastointiteippiä syyliin

Syylistä kannattaa hankkiutua nopeasti eroon, sillä ne tarttuvat helposti ihmisestä toiseen. Tämä onnistuu helposti ilmastointiteipillä. Eräässä yhdysvaltalaistutkimuksessa todettiin, että syylät häviävät ilmastointiteipin avulla jäädytystä nopeammin.

Leikkaa sopivan kokoinen pala teippiä ja aseta syylälle. Vaihda teippi muutaman päivän välein ja pidä iholla niin kauan, kunnes syylä häviää.

9. Etikkaa ja alkoholia korvaan

Mayo Clinic -tutkimuskeskuksen mukaan korvatulehdukset on mahdollista pysäyttää jo ennen niiden puhkeamista. Tämä onnistuu yksinkertaisella liuoksella. Yhdistä yksi osa etikkaa ja yksi osa puhdasta alkoholia. Kaada teelusikallinen seosta korvaan ja anna sen valua takaisin ulos. Seos on suunniteltu pysäyttämään bakteerien ja sienten aiheuttamat tulehdukset.  

Yksi tehokkaimmista flunssantorjujista on edelleen käsien pesu. Pesethän kätesi riittävän tarkasti? 


Lähde: IFLScience 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.