Isännöintiliitto: Urakkailmoitukset lisäävät taloyhtiöiden kuluja

Pitkäkestoisista remonteista tulee taloyhtiöille kuluja myös urakkailmoitusten kautta.

Kuukausittaiset urakkailmoitukset verottajalle ovat tuoneet uusia kuluja taloyhtiöille, joissa teetetään kalliita ja pitkäkestoisia remontteja. Vastuu tietojen antamisesta on taloyhtiöillä, mutta tavallisesti isännöintiyritys huolehtii niistä. Monelle taloyhtiön hallitukselle on kuitenkin jäänyt epäselväksi, mitä urakkailmoituksen hoitamiseen liittyy.

– Ilmoitteluun liittyvä työ muodostuu kolmesta osasta. Perusilmoitus annetaan siinä vaiheessa, kun urakka taloyhtiössä käynnistyy. Tämän jälkeen isännöitsijä ilmoittaa kuukausittain kaikista urakkaan liittyvistä laskuista. Urakan päättyessä annetaan vielä loppuilmoitus. Etenkin isoissa remonteissa ilmoitusten tekemiseen kuluu isännöitsijältä paljon aikaa, Isännöintiliiton lakiasiantuntija OTM Marina Furuhjelm selventää.

Tietyissä tilanteissa myös rakennustyömaalla työskentelevien henkilöiden tiedot pitää ilmoittaa verottajalle. Tähän liittyy Furuhjelmin mukaan jonkin verran epäselvyyksiä.

– On tärkeää, että taloyhtiöt nimeävät pääurakoitsijan tai muun urakoitsijan urakkasopimuksessa päätoteuttajaksi. Näin vastuu työntekijätietojen ilmoittelusta siirtyy taloyhtiöltä urakoitsijalle, Furuhjelm muistuttaa.

Verottajan uusi ilmoitusvelvollisuus astui voimaan heinäkuussa ja ensimmäiset ilmoitukset on pitänyt antaa syyskuun alkupuolella. Taustalla uudistuksessa on harmaan talouden kitkeminen rakennustyömailta.

Lähde: Isännöintiliitto

Lue myös:

    Uusimmat