Isän armottomuus johti huikaisevan yleisurheiluperheen syntyyn, MM-kisoissa tehtävänä maailmanvalloitus – "Teidän pitää tehdä kaikki mitä käsken"

Norjan ihmepoika Jakob Ingebrigtsen teki sen jälleen – oma ennätys murskaksi 15 sekunnilla 1:37
Jakob Ingebrigtsen tykitti oman 5 000 metrin ennätyksensä murskaksi Lontoossa viime heinäkuussa.

Ingebrigtsenin yleisurheiluveljekset ovat jo valloittaneet Euroopan, Dohassa he tavoittelevat maailmanvalloitusta. Huippulahjakkaan ja sitoutuneen sisarussarjan menestyksen takana on vaativa, kaikkensa lapsilleen antava isä Gjert.

EM-kisojen 1 500 metrin voittajaluettelo viime vuosilta on yksitoikkoista luettavaa. Henrik Ingebrigtsen 2012. Filip Ingebrigtsen 2014. Jakob Ingebrigtsen 2018.

Kun tähän lisää vielä Jakobin kultamitalin 5 000 metriltä 2018, Filipin MM-pronssin 1 500 metriltä ja lukuisat muut mitalit, on pakko kysyä: miten yksi norjalaisperhe on pystynyt kaikkeen tähän?

Sandnesista kotoisin olevan perheen arki on aina sisältänyt kilpailua, oli kyse sitten autoon ensimmäisenä ehtivästä tai vauhdinpidosta suksilla. Seitsenpäisen sisaruskatraan nestorista Kristofferista ei tullut yleisurheilutähteä, mutta 28-vuotias Henrik, 26-vuotias Filip sekä 19-vuotias Jakob ovat sen sijaan huipulla.

Lisäksi taustalta on tulossa varsinkin 13-vuotias Ingrid. Sarjan täydentävät Martin ja William.

Vaikka menestys on ollut hurjaa, perheen urheiluperinteet eivät ylety tätä sukupolvea pidemmälle.

– En ole järin kiinnostunut urheilusta, perheen pää Gjert toteaa BBC:lle.

– Olemme viettäneet paljon aikaa ulkoillen, hiihtäen, vaellellen. Mutta kaikki tämä on sattumaa. Emme ole suunnitelleet tätä.

"Haluammeko olla perhe vai juosta kovaa?"

Tämä kuitenkin muuttui, kun Ingebrigtsenin pojat osoittivat lahjoja ja totista halua yleisurheiluun. Nyt Gjert toimi lastensa agenttina, managerina ja valmentajana määräten jokaisesta asiasta.

– Voi olla, että olen melko tiukka eri asioissa. Pojat tulivat luokseni ja sanoivat, että he haluavat olla Euroopan mestareita. Sanoin heille, että haluan ja voin auttaa teitä, mutta teidän pitää tehdä kaikki mitä käsken. Jos ette tee, en voi olla osa tätä.

– Tavoitteenani on nähdä lasten yltävän kaikkiin tavoitteisiinsa. Jos näin käy, olen päässyt omiin tavoitteisiini. 

Gjert tunnustaa, että hän eroaa muista vanhemmista.

– Meillä on sopimus, joka tähtää siihen, että autan poikia parhaani mukaan. Vastapainoksi heidän on kestettävä se, että seuraan heitä vuoden jokaisena päivänä.

Gjertin metodit ovat olleet hurjia. Filip muistaa aamut 8-vuotiaana, kun isä oli pakottanut hänet tekemään tunnin mittaisia armottomia harjoituksia rullasuksilla ennen kouluunmenoa. Ja tämä on vain yksi esimerkki.

Ingebrigtseneistä tehty tv-sarja paljastaa piinallisia hetkiä perheen väleistä. Filip muun muassa haukkuu isäänsä diktaattoriksi. Kristoffer toteaa vanhempiensa olevan idiootteja, kun he hankkivat lapsen 25 vuotta hänen syntymänsä jälkeen.

– En halua olla vihainen mies, haluan olla isä. Mutta jos vihainen mies saa heidät saavuttamaan unelmansa, kestän tuon uhrauksen.

Perheen poikien ja isän yhteistyö on kestänyt vuosia erimielisyyksistä huolimatta. Loppu saattaa kuitenkin tulla eteen missä vaiheessa tahansa.

– En suosittelisi tätä, koska se on liian raskasta, ja sinulla pitää olla isä myös urheilun ulkopuolella. Hän on ollut valmentajamme koko elämämme ajan, koska olemme kysyneet itseltämme: kumpi on tärkeämpää, haluammeko olla perhe vai juosta kovaa? Jakob summaa.

Henrik, Jakob ja Filip aloittavat kisansa Dohassa 5 000 metrin alkuerissä perjantaina. Heistä nuorimmat, Jakob ja Filip, lukeutuvat lisäksi suosikkeihin myöhemmin juostavalla 1 500 metrillä.  

Olisiko nyt perheen ensimmäisen maailmanmestaruuden aika?

Lähde: bbc.com

Lue myös:

    Uusimmat