Isamu Noguchi Akari Paperivalaisimet 1951

Valoveistoksia paperista perinteisillä menetelmillä. Näistä viisikymmentäluvun klassikoista ja huikeista ideoista kopioitiin joka kodin riisipaperipallot kotiemme kattoihin. Mutta tässä siis aitoja Isamu Noguchin vuonna 1951 suunnittelemia Akari- valaisimia.

Noguchi syntyi Los Angelesissa vuonna 1904 Amerikkalaisen kirjailijaäidin ja Japanilaisen runoilija isän pojaksi. Kaksivuotiaana äiti muutti poikansa kanssa Japaniin isän luokse, sieltä Noguchi palasi Amerikkaan opiskelemaan 14-vuotiaana.

Noguchi oli kuvanveistäjä ja siksi ei olekaan hämmästyttävää, että hänen suunnittelemansa valaisimet ovat todellakin veistoksellisia. Valmistusmateriaali on japanilaista paperia, jota on perinteisesti käytetty lyhtyjen valmistukseen. Lyhdyistä kaikki myös lähti liikkeelle. Noguchi oli käymässä Japanissa ja hän osallistui yökalastukseen. Veneissä oli japanilaisia paperilyhtyjä valaisemassa yöllistä retkeä, siitä lähti idea tähän moderniin klassikkoon.

Yhä vielä sama tehdas valmistaa valaisimia kuin silloinkin. Ja yhä jokainen valaisin tehdään samalla tekniikalla kokonaan käsityönä.

  • Toimittaja: Hanna Sumari
  • Kuvauksen valaisimet:
  • Aero Design Furniture 09-6802185
  • t.i.l.a. osa 5, 3.2.2005

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja