Isä ravisteli itkevää vauvaa – näin tytön kävi

Pieni Cheyenne Rae joutui isänsä ravistelun uhriksi elokuussa 2012, kun hän oli vasta kahdeksan kuukauden ikäinen. Äiti Amy Owensby toivoo tapauksen toimivan esimerkkinä muille vanhemmille – jo muutama sekunti voi aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa.  

Cheyenne Rae joutui elokuussa 2012 oman isänsä pahoinpitelemäksi. Cheyennen äiti Amy Owensby oli jättänyt lapsen ex-puolisonsa hoiviin ja puolitoista tuntia myöhemmin nainen sai elämänsä kauheimman puhelinsoiton – hänen tyttärensä olisi kiidätettävä helikopterilla sairaalaan. 

Selvisi, että isä oli ravistellut tytärtään aiheuttaen tälle aivoverenvuodon, minkä vuoksi lapsen aivoista pitäisi poistaa puolet. 

Lukuisten leikkauksien jälkeen nyt 3-vuotias Cheyenne saa kohtauksia päivittäin, tarvitsee apua arjessaan ja oikea jalka on heikompi kuin vasen. Silti hän on hyväntuulinen ja onnellinen tyttö, joka elää hyvin tavallista elämää. 

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Äiti Amy haluaa kertoa Cheyennen tarinan, jotta hän voi herätellä vauvojen ravistelun seuraamuksiin myös muita vanhempia. 

– Vain muutama sekunti voi muuttaa elämän lopullisesti, hän kirjoittaa tyttärensä kamppailulle omistetuilla Facebook-sivuilla. 

Ravistellun vauvan oireyhtymäksi kutsuttu tila voi aiheuttaa vaikeita neurologisia ongelmia tai jopa kuoleman. Se tunnetaan myös Suomessa ja tapauksia ilmenee vuosittain. 

Isä tuomittiin lapsensa pahoinpitelystä 20 vuodeksi vankeuteen, josta hän todellisuudessa istuu kymmenen. 

Ongelma myös Suomessa

Ravistellun vauvan oireyhtymä tunnetaan myös Suomessa ja pahoinpitelyn estämisen eteen tehdään jatkuvasti töitä. Ainoa keino ehkäistä tapauksia on jakaa tietoa vanhemmille ja auttaa heitä jaksamaan arjessa. Vaara pahoinpitelylle on suurin, kun vanhemman tai muun hoitajan voimat ovat lopussa. Jo muutaman sekunnin mittainen ravistelu voi aiheuttaa vakavia vammoja.

Ravistelu ei voi tapahtua vahingossa esimerkiksi vaunuissa tai hyppyyttelyleikeissä, vaan sillä tarkoitetaan liikettä, jolloin aikuinen ravistaa vauvaa rajusti pidellen tätä kiinni kainaloiden alta. Useimmiten ravisteluun syyllistyy lapsen oma vanhempi tai muu hoitaja.

Ravistellun vauvan oireyhtymäksi kutsutun tilan oireet voivat vaihdella itkuisuudesta ja oksentelusta neurologisiin ongelmiin ja jopa kuolemaan. Myös huono syöminen, hengityskatkokset, kohtausoireet ja tajunnantason häiriöt ovat merkkejä pahoinpitelystä.

Juttua muokattu 5.2. klo 14.27: Poistettu Facebook-upotukset, jotka eivät enää näkyneet. Lisätty tuore kuva. Muokattu jutun otsikkoa.

Lue myös:

    Uusimmat