Isä lähti reissuun kahdestaan pienen tyttärensä kanssa – nämä asiat hän oppi

Isä kirjoittaa koskettavasti, mitä kaikkea hän oppi lähtiessään reissuun 2-vuotiaan tyttärensä kanssa.

Singaporilainen valokuvaaja Stefen Chow päätti viettää laatuaikaa pienen tyttärensä kanssa ja lähteä tämän kanssa kahdestaan reissuun. Näin hän kertoo kokemuksistaan:

”Viime vuonna sain vihdoinkin järjestettyä vapaata töistä. Tyttäreni oli tuolloin noin kaksivuotias, ja olinkin jo pistänyt merkille, miten hänen tarkkaili ympäröivää maailmaa mielenkiinnolla. Olen aina haaveillut siitä, että pääsisin opettamaan hänelle kaiken kokemani ja oppimani – ja mielestäni paras tapa ei ole kertoa maailmasta, vaan näyttää maailmaa.

Tajusin, että minulla oli kahdeksan päivän vapaa edessäni, ja ostinkin meille heti kaksi lentolippua jo heti seuraavalle päivälle.

Emme ottaneet äitiä tällä kertaa mukaan, koska hänen piti olla töissä, ja tästä tulikin loistava tilaisuus isän ja tyttären miniseikkailulle.”

Chown tytär.  Jos et näe kuvaa, voit katsoa sen täällä.


Säännöt olivat simppelit: matkaa ei suunniteltu etukäteen liiakseen, vaan se pidettiin suhteellisen spontaanina. He välttelivät turistirysiä, jotta he voisivat viettää paremmin aikaa kahden. Myös lapsi sai sanella, mitä matkalla tehtäisiin.

Näin Chow jatkaa:

“Mielestäni tämä on kaikista paras reissu, mitä olen koskaan kokenut elämässäni, ja tulen aina muistamaan sen yhdessä tyttäreni kanssa.
Päädyimme pyöräilemään Taiwanin itäistä rannikkoa pitkin, vietimme aikaa vauvaeläinten kanssa farmilla, vierailimme kalastajien veneissä, jahtasimme junia, kiipesimme vuorille, suojauduimme yhdessä myrskyltä, ja kikatimme enemmän kuin kiukuttelimme."


Tämän minä opin:


Taaperotkin osaavat kommunoikoida sivistyneesti

"He (pienet lapset) ovat viisaampia, empaattisempia, ja jopa huomattavasti ymmärtäväisempiä, kuin mitä olisin alkujani uskonut. Opin, että oli huomattavasti helpompaa kommunikoida tyttäreni kanssa niin, että puhuin tälle ”aikuisten kieltä” perusteluineen kaikkineen. Me olimme molemmat vieraalla maalla, ja monesti me molemmat olimme mukavuusalueemme ulkopuolella. Kun tajusimme olevamme yhtä ja samaa tiimiä, ja että me tarvitsimme toisiamme, sitä nopeammin tilanne parani."


Suuri osa peloista on turhia

"Kun ensimmäisen kerran mainitsin matkasuunnitelmista ystävilleni ja perheenjäsenille, ensimmäiset kysymykset (ja oletukset) olivat: “Miten hän saa nukuttua päiväunet?”, ”Lapsi tarvitsee äitiään!” ”Tämä ei kuulu hänen arkirutiineihinsa: miksei hän voisi tulla mukaan sitten isompana!

Nämä olivat kyllä oleellisia syitä ottaa huomioon, mutta me myös tuppaamme elämään turvallisessa maailmassa, missä haarukoista pöytiin ja lattiatasoihin on suunniteltu lapsiystävällisiksi ja joita on markkinoitu vanhempien pelkojen avulla.

Meidän täytyy vain ottaa rohkeasti uskonhyppy, jotta voimme saada osaksemme mielenkiintoisia elämänkokemuksia. (Kunhan vain aikuinen on mukana lasta vahtimassa!)" 


Opeta lasta arvostamaan maailmaa ympärillään

"Aasiassa on tapana antaa omalle lapselleen kaikki mahdollinen. Pekingissä, missä elämme, näen vanhempien usein tekevän suunnattomia uhrauksia lastensa hyväksi, ja silti lapset kasvavat pilalle hemmotelluiksi jo todella pienestä pitäen. En kestäisi nähdä 3–5-vuotiaan esimerkiksi läpsäisevän vanhempiaan tai isovanhempiaan, enkä missään nimessä haluaisi nähdä lapseni käyttäytyvän niin. Viemällä hänet erilaisiin ympäristöihin kokemaan erilaisia asioita, mitä Taiwanilla oli hänelle tarjottavanaan, hän oppi nopeasti sopeutumaan meidän aikuisten maailmaan."


Se on uskomaton kokemus isälle

"Todella. En kokenut sitä, miltä tuntuu kantaa yhdeksän ja puoli kuukautta jotain vatsassani, ja ajattelin että tulen aina toimimaan cheerleaderina vaimoni rinnalla, aivan kuin olisin jäänyt jostakin kaiken kattavasta kokemuksesta paitsi. 
Tyttäreni on luonnollisestikin enemmän kiinni äidissään, ja isänä olen aina toinen vaihtoehto, tai kolmas. Omistautuneella matkallamme pienen tyttäreni kanssa, häiriötekijät minimoituna, minulla oli mahdollisuus olla kerrankin kokonainen vanhempi."


Se saa arvostamaan elämänkumppaniasi yhä enemmän

"En edelleenkään tiedä, miten äidit oikein tekevät sen, mutta arvostan heitä entistäkin syvemmin. Vaimot ja äidit, jos haluatte kumppaninne tietävän, millaista on olla teidän kengissänne, kannustakaa miestänne lähtemään reissuun lapsenne kanssa. Yhtäkkiä olemmekin tietoisia aivan pienistäkin asioista mitä ympärillä tapahtuu – ja opimme ne kaksi merkkiä, jotka viestittävät kohta alkavan kiukuttelun tai kun hiljainen ”kyllä” tarkoittaa todellisuudessa ”ei”. Ne ovat niitä pieniä asioita, joista isät (okei, tai ehkä vain minä) jäävät paitsi taaperon kanssa."


Kokemus kasvattaa pitkäkestoisen ystävyyden välillenne

"Minulla ja tyttärelläni on ollut alusta alkaen hyvä suhde, mutta matka sai meidät arvostamaan toisiamme enemmän. Matkan jälkeen minusta on tuntunut, että voimme ammentaa yhteisiä muistojamme ja kokemuksiamme, ja se on lähentänyt meitä entisestään. Ja äitikin on samaa mieltä."


Isä myös ikuisti valokuvin hänen ja tyttärensä matkan. Tytär muun muassa oppi, miksi katusoittajat esiintyvät joka päivä – ja tästä syystä tyttö halusi aina antaa heille rahaa. On myös mahdollista laskeutua kiviportaita alas niin, että toisessa kädessä oleva tikkari pysyy varmasti mukana. Joskus kiukuttaa, mutta se on normaalia. Vesimeloni on parasta. Ja tyttö rakastaa merta.

Millainen on hyvä isä suomalaisten mielestä? 

Lähde: Upworthy.com

Lue myös:

    Uusimmat