Mainos

IS: Valtio myynyt kansallisomaisuutta 17,5 miljardilla

Hallitukset ovat myyneet valtionyhtiöitä Esko Ahon hallituksesta lähtien, kertoo Ilta-Sanomat. Yhteensä valtio on myynyt kansallisomaisuuttaan 17,5 miljardilla eurolla vuosina 1991–2015.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) esitteli viime viikolla hallituksen kaavailemat linjaukset valtionyhtiöiden omistajaohjauksesta. Hallitus aikoo perustaa valtionyhtiöiden kehitysyhtiön, johon siirretään muun muassa Altia, osa Arctiaa, Ekokem, osa Nesteen omistuksesta ja puolet Postista. Lisäksi Sipilä väläytti mahdollisuutta Postin listautumisesta pörssiin.

Ilta-Sanomien selvityksen mukaan hallitukset ovat Esko Ahon hallituksesta (1991–1995) lähtien myyneet valtionyhtiöitä yhteensä 17,5 miljardilla eurolla. Myyntilistalla on muun muassa ollut Soneraa, Outokumpua, Fortumia, Sampoa, Valmetia ja Ensoa.

Melkein joka kerta valtionyhtiöiden myyminen on herättänyt kritiikkiä. Pääministereinä ja valtionyhtiöistä vastaavina ministereinä on myyntien aikaan toiminut niin SDP:n, keskustan, kokoomuksen kuin vihreidenkin ministereitä. 

Ilta-Sanomien haastattelema professori Markku Kuisma oli yllättynyt valtionyhtiöistä saadusta summasta.

– Valtionyhtiöt ovat olleet hyviä yhtiöitä, ei noita miljardeja ihan surkeasta tavarasta makseta, Kuisma sanoo lehdelle.

Kuisman mukaan yhtiöiden myymisestä saadut rahat menevät valtion velkojen maksuun tai tulonsiirtoihin. Hänen mukaansa myynnit eivät välttämättä ole olleet menestyksiä, mutta esimerkiksi Fortum olisi maksanut myyntihintansa moneen kertaan takaisin osinkoina.

– Aika hyvin yhtiöt ovat toimineet yksityistämisen jälkeen.

2:36

3:11

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.