Mainos

IS:n edesmennyt päätoimittaja tuomittiin

Helsingin hovioikeus ei tiennyt, että päätoimittaja on kuollut.

Ilta-Sanomien edesmennyt päätoimittaja Hannu Savola on tuomittu Helsingin hovioikeudessa kunnianloukkauksesta. Hovioikeus ei tiennyt, että Savola on kuollut.

Nimettömänä pysyttelevä asiantuntija sanoo, että hänen kokemuksensa perusteella kyseessä on ensimmäinen tapaus, jossa edesmennyt ihminen on tuomittu.

Savolan kuolemasta kuultuaan hovioikeus ilmoitti, ettei ratkaisu ole julkinen. Iltapäivällä se muutti kantansa.

Sotku virisi, kun hovioikeus saattoi julkisuuteen listan päivän tuomioista. Hovioikeuden kirjaamo toimitti kunnianloukkausjutusta STT:n toimittajan pyynnöstä kopion.

Myöhemmin jutun ratkaisuun osallistunut hovioikeudenneuvos esitti hänelle soittaneelle toiselle toimittajalle toiveen, ettei "epävirallista" tuomiota julkaistettaisi. Hän vetosi siihen, ettei tuomiosta ole lähtenyt julki yhtään virallista kappaletta.

-Nythän me emme ole ratkaisseet sitä, Helena Vihriälä sanoi.

Hän myönsi samassa yhteydessä, ettei oikeus tiennyt, että Savola on kuollut. Vihriälä katsoi, että Savolan asiamiehen olisi pitänyt ilmoittaa asiasta.

Jutun asianosaisille hovioikeuden ratkaisu tuli yllätyksenä.

57-vuotias Savola kuoli helmikuussa sairauskohtaukseen sairaalassa Helsingissä.

Kunnianloukkauksesta tuomio myös toimittajalle

Myöhemmin iltapäivällä hovioikeudenneuvos otti toimitukseen yhteyttä ja ilmoitti, että tuomio on sittenkin julkinen. Kirjaamosta oli saatu vahvistus, että yksi kopio oli lähtenyt talosta ulos.

Vihriälä ei ottanut suoraan kantaa siihen, joudutaanko tuomio purkamaan sen vuoksi, että hovioikeus on tuominnut kuolleen ihmisen.

-Alioikeudessahan hänet oli varsinaisesti tuomittu.

Kunnianloukkausjutussa on kyse Ilta-Sanomissa heinäkuussa 2004 julkaistusta uutisesta, jossa mainittiin Kari Uoti. Uutinen koski henkirikosta, jonka uhrilla oli muuten ollut yhteyksiä Uotiin. Oikeuden mukaan jutun otsikot, teksti ja kuva saattoivat yhdessä antaa sen väärän mielikuvan, että Uotilla olisi ollut jotakin tekemistä henkirikoksen kanssa. Näin ei kuitenkaan ollut. Ilta-Sanomien tiedot rikoksista pitivät oikeuden mukaan sinänsä paikkansa.

Jutun kirjoittanut toimittaja ja lehden uutispäätoimittajana tuolloin työskennellyt Savola tuomittiin runsas vuosi sitten käräjäoikeudessa sakkoihin ja vahingonkorvauksiin kunnianloukkauksesta.

Helsingin hovioikeus katsoi tänään antamassaan ratkaisussa, ettei käräjäoikeuden tuomiota ole aihetta muuttaa. Hovioikeus ei antanut jutussa omaa tuomiolauselmaa, mikä saattoi olla syy syntyneelle kummalliselle tilanteelle.

Tuomittu toimittaja työskentelee nykyisin Suomen Tietotoimistossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.