Irtisanominen 26-vuotisen uran jälkeen olikin Hettalle onnenpotku

Hetta Häyrynen, 74, on opettanut joogaa 27 vuotta. Harrastus muuttui ammatiksi, kun 26-vuotinen työura tehtaassa loppui.

Mallisuunnittelijana tehtaassa työskennellyt Hetta Häyrynen kiinnostui joogasta luettuaan aihetta koskevaa kirjallisuutta. Ennen joogan aloittamista hän ehti kokeilla astetta rajumpaa lajia.

– Kun poikani olivat pieniä, kuskasin heitä judo-tunneille. Päätin sitten itsekin kokeilla sitä. Olin kuitenkin sen verran iäkäs, että kaatumisten harjoittelu tuntui raskaalta.

Poikien kasvettua Häyryselle jäi aikaa aloittaa oma harrastus. Niinpä hän vuonna 1974 meni joogan alkeiskurssille. Opettaja oli innostava, ja laji tuntui sopivalta.

Pikkuhiljaa Häyrynen alkoi opetella myös meditaatiota.

– Lapsiperheessä ainoa rauhallinen paikka meditaatiolle löytyi saunanlauteilta. Välillä, kun toinen poika kyseli, missä äiti on, toinen vastasi äidin istuvan taas saunanlauteilla, Häyrynen naurahtaa.

Hyvää vastapainoa päivätyölle

Vuonna 1981 Häyrynen päätti ystäviensä kannustamana mennä kurssille, josta hän valmistui Suomen Joogaliiton joogan ohjaajaksi. Kurssista jäi hyvät muistot.

– Pidän edelleen yhteyttä joihinkin kurssikavereihini. Soittelemme joulun alla ja näemme silloin tällöin.

Ohjaajakurssin käytyään Häyrynen sai sijaisuuksia, joita hän teki päivätyönsä ohella. Vuonna 1984 hän alkoi vetää omaa ryhmää. Ensimmäinen terapiaryhmä oli cp-nuoret, joita Häyrynen ohjasi ynteensä 13 vuotta. Tehtaan raskaaksi käyneen työilmapiirin vastapainoksi jooga tuntui vapauttavalta.

– Töissä piti koko ajan tehdä halvemmalla ja parempaa. Se alkoi olla henkisesti raskasta ja ahdistavaa. Kun minut sitten irtisanottiin vuonna 85, oli se vaikea paikka, mutta myös helpotus. Poikani sanoi, ettei hän ollut koskaan nähnyt yhtä iloista irtisanottua.

Työura joogan parissa

Töiden loputtua Häyrynen joogan opettamisesta muodostui uusi päätyö.

– Tunsin itseni vapaaksi. Nyt sain tehdä sitä, mitä eniten halusin.

Häyrynen kiinnostui myös vaihtoehtolääketieteestä ja alkoi opiskella muun muassa vyöhyketerapiaa, polaariterapiaa ja rytmillistä hierontaa. Lisäksi hän tutustui makrobioottiseen ja elävään ravintoon.

Lukuisten täydennyskurssien jälkeen Häyrynen valmistui jooganopettajaksi vuonna 2002.

Nyt on aika rauhoittua

Vuosien varrella Häyrynen on opettanut joogaa muun muassa MS- ja Parkinson -potilaille sekä invalidi-ryhmille. Vuosista on jäänyt paljon hyviä muistoja, mutta nyt 27 vuoden ura on tullut päätökseen. Häyrynen aikoo jäädä eläkkeelle ensi syksynä.

– Nyt on aika lopettaa. Suosittelen kuitenkin joogaa lämpimästi kaikenikäisille. Ikä ei ole este joogan harrastamiselle. Kerran kurssilleni tuli 80-vuotias, joka halusi aloittaa joogan, Häyrynen kertoo.

Kuvat: Colourbox.com

Studio55.fi/Tuuli Lindgren


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja