Mainos

Irlantilainen pubi on toiminut jo 1100 vuoden ajan – tutkijat uskovat maailman vanhimmaksi

Irlannin Athlonin kaupungissa sijaitseva Sean's Bar on tarjoillut juomia viimeisen 1100 vuoden ajan. Paikassa tiivistyvät Irlannin kulttuurin kolme c-kirjainta.

Athlone tai iiriksi Baile Átha Luain sijaitsee Irlannin keskiosissa Westmeathin kreivikunnassa. Matkaa pääkaupunki Dubliniin tulee reilut 120 kilometriä.

Athlonen keskustan läpi virtaa verkkaisesti liejuinen Shannon-joki, jonka rantaan on ankkuroitu proomuja. Joen ylittää harmaakivinen kaarisilta, jonka kupeessa, 1100-luvulta periytyvien normannilinnoituksen raunioiden lähellä, sijaitsee huomiota herättämätön, tyypillisen irlantilaisen näköinen talo.

Katto on matalalla ja sinivalkoiseksi maalattua julkisivua koristavat yhdeksänruutuiset ikkunat.

Pubi sanoo olevansa Irlannin vanhin ja Guinnesin ennätysten kirja on "virallistanut" tämän väitteen.

Lähes tuhatvuotisia pubeja on useita

Sean’s Bar ei ole ainoa pubi, jota on väitetty maailman vanhimmaksi.

Samaa titteliä ovat vaatineet itselleen ainakin Englannin Leedsin The Bingley Arms (953), Abergavennyn The Skirrid Mountain Inn (1110), Nottinghamin Ye Olde Trip to Jerusalem (circa 1189) ja Dublinin Brazen Head (1198). Kaikilla näillä on kiistatta pitkä historia, joka peittyy hämärään, joka on lähes yhtä tumma kuin stout.

Sean's Bar näyttää kuitenkin olevan näitä kaikkia vanhempi. Rakennus itsessään ei ole toistatuhatta vuotta vanha, mutta pubitoiminnan juuret ulottuvat kauas. 

Kansanperinne kuitenkin kertoo, että että Shannon-joen ylittävällä, strategisesti tärkeällä kahluupaikalla on myyty simaa joenylittäjille jo ikimuistoisista ajoista. Tarinan mukaan ensimmäisen ravitsemusliikkeen perusti Luain Mac Luighdeach. Tuo juottola kantoi nimeä Ath Mor ("Suuri kahlaamo") ja se palveli aikanaan myös läheistä normannilinnoitusta.

Radiohiiliajotus tukee kansanperinnettä

Tieteellinen tutkimus tukee kansanperinteen tarinoita. Irlannin kansallismuseon suorittaman taannoisen arkeologisen tutkimuksen mukaan Sean’s Bar on toiminut jo 900-luvun alusta. Tulokseen päädyttiin tekemällä radiohiiliajoitus paikalta löytyneistä orgaanisista materiaaleista kuten puunpaloista ja vitsapunosten jäänteistä. Paikalta on löytynyt myös maksuvälineenä käytettyjä rahakkeita.

Irlantilaisilla on oma hyggensä

Sean’s Bar olisi näin on ollen peräisin ajalta ennen viskin tai stoutin, sen kahden päämyyntiartikkelin keksimistä. Pubi onkin saanut legendaarisen maineen Irlannissa.

– Heti kun kävelee sisään, aistii historian ja romantiikan, sanoo pubinpitäjä Declan Delaney BBC:lle.

Hämärähkö sisätila on verhottu tummalla puulla. Seinä peittävät erilaiset koriste-esineet kuten kartat, kehystetyt runot ja kirjeet. Olennainen osa sisätilaa on tulisija. Tässä ympäristöön tarinoiden kertominen kuuluu erottamattomasti.

– Paikalla on ollut monia omistajia ja vuokralaisia vuosien kuluessa, mutta konsepti on säilynyt samana. Täältä löytyy caint, ceol, agus craic, sanoo Delaney vaihtaen kielen iiriksi lauseen lopuksi.

Nuo kolme c:llä alkavaa sanaa ovat se, mikä on tehnyt Irlannin pubit maailmankuuluiksi. Caint tarkoittaa juttelua ja ceol musiikkia, asioita, jotka löytyvät kaikista irlantilaisista pubeista. Craic on aavistuksen vaikeampi kääntää yhdellä sanalla. Sillä tarkoitetaan irlantilaisten elämänasennetta: hetkessä elämistä ja jonkin tekemistä vain siksi, että pitää siitä. Käsite vastaisi ehkä joitakin vuosia sitten paljon huomiota saanutta tanskalaisten hyggeä.

Iirinkielisiellä sanalla craic voi arkikielessä olla myös merkityksiä kuten ilo, hauskuus, nauru, toiminta ja urheilu.

Pubien määrä vähentyy nopeasti

Sean’s pubin kaltaiset paikat käyvät Irlannissa kuitenkin yhä harvinaisemmiksi. Vuodesta 2005 alkaen maassa on suljettu lähes 1500 pubia, ilmenee alkoholiteollisuutta edustavan Drinks industry group of Irelandin tuoreesta selvityksestä.

Sulkemisten taustalla vaikuttavat muassa viime vuosikymmenen syvät talousvaikeudet. Lisäksi alkoholiveroa on korotettu ja ihmiset ovat yhä tietoisempia alkoholinkäytön terveysriskeistä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja