Mainos

Irak-asiantuntija kertoo Isisin varjostamasta arjesta: ”Suomalainen ei siihen pystyisi”

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n Irak-asiantuntija Hussein Al-Taee kertoo MTV Uutisten haastattelussa, millaista arkea Isisin varjostamassa Bagdadissa eletään.

Presidentti Martti Ahtisaaren perustaman Crisis Management Initiative-järjestön Irak-asiantuntija Hussein Al-Taee viettää Irakissa joka kuukausi noin viikon. Hän tuli Irakista Suomeen 9-vuotiaana.

Viimeksi hän palasi Irakista Suomeen pari viikkoa sitten.

– Siellä oli jännittynyt tunnelma. Kun kulki Bagdadin kaduilla autoilla, paikka paikoin oli poliisin tarkastuspaikkoja, osittain armeijan, erikoisjoukkojen, miliisien. Kaikilla oli jonkinlaiset armeijan univormut, eikä koskaan tiennyt, kenen tarkastuspisteeseen oli joutunut, hän kuvailee.

Al-Taee kumppaneineen kulki pääministerin autolla, jota ei juurikaan pysäytelty. Tavallisten ihmisten näkökulmasta tilanne on kuitenkin toinen.

– Bagdad on sotatanner, ja irakilaiset ovat tottuneet siihen. Se on heille arkea. Suomalainen ei siihen arkeen pystyisi, vaan lähtisi samalla koneella takaisin, jos näkisi millaista elämä siellä on.

Kun Al-Taeelta kysyy, pelottaako häntä Irakissa, hän huomauttaa olevansa kollegoineen paremmin turvassa kuin monet muut.

– Me olemme varovaisia, kukaan ei tiedä meidän liikkumisista. Meillä on hyvä yhteistyö viranomaisten kanssa siellä paikan päällä muun muassa YK:n kanssa ja siinä mielessä meidät on turvattu.

Al-Taee huomauttaa, että Pariisin iskut ovat yksi osoitus siitä, että Isis on kärsinyt hätää jossakin. Hänen mukaansa Isisillä on suurin hätä nimenomaan Irakissa.

Al-Taeen mielestä länsimaiden pitäisi reagoida Pariisin iskuihin tukemalla Irakia.

– Kansainvälinen poliittinen tahtotila, jossa kansainvälinen yhteisö voisi tukea Irakin, Saudi-Arabian, Iranin ja muiden maiden tiedusteluviranomaisten yhteistyötä, mikä on jo aloitettu Bagdadissa, sen tehostaminen on tärkeää.

Lisäksi Al-Taee mainitsee Isisin rahakanavien kuivattamisen ja logistisen verkon tuhoamisen ilmaiskuin.

Juttua muutettu 16.11.15 klo 7.03: Korjattu Hussein Al-Taeen nimi oikeaan muotoon.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.