Intia aikoo aloittaa kaikkien yli 18-vuotiaiden rokotukset lauantaina rokotepulasta huolimatta – maassa raportoitu ennätyksellinen määrä uusia koronakuolemia

0:24
Sairaalahoidossa kova kuhina – tältä näyttää ääriään myöten täynnä oleva intialainen sairaala

Intia aikoo aloittaa kaikkien yli 18-vuotiaiden rokotukset viikonloppuna vakavan koronakurimuksensa keskellä.

Intiassa on raportoitu yli 3  600 uutta koronaan liittyvää kuolemantapausta, mikä on uusi päivittäinen ennätys. Yhteensä maassa on kuollut koronaan yli 200  000 ihmistä.

Maassa on todettu reilut 18 miljoonaa koronatartuntaa. Niin tauti- kuin kuolintapausten on kuitenkin arvioitu olevan virallisia lukemia suurempia, ja maan koronatilanne on äitynyt äärimmäisen pahaksi.

Niin sairaalapaikoista kuin esimerkiksi lisähapesta on huutava pula maassa.

Monet ulkovallat ovat lähettäneet Intiaan apua koronakriisin vuoksi. Yhdysvalloista on määrä saapua tänään muun muassa kasvomaskeja ja koronan pikatestejä.

13 miljoonaa rekisteröitynyt rokotettavaksi

Tilanteeseen toivotaan helpotusta muun muassa rokotuksista. Intian on määrä aloittaa kaikkien aikuisten rokotukset lauantaina, ja ainakin 13 miljoonaa ihmistä on rekisteröitynyt jo rokotettavaksi.

Monet osavaltiot ovat kuitenkin varoittaneet, ettei niillä ole varastossa riittävästi rokotteita kaikkien yli 18-vuotiaiden rokottamiseksi.

Tämä on tilanne esimerkiksi Maharashtran osavaltiossa, jossa sijaitsee suurkaupunki Mumbai.

–  Yli 18-vuotiaiden rokotukset alkavat vasta silloin, kun rokotteita on riittävästi, eivät toukokuun ensimmäisenä päivänä, sanoi Mumbain paikallishallinnon edustaja Ashwini Bhide intialaiskanava NDTV:lle.

Lisäksi rokotteiden jakeluun on liittynyt hallinnollisia selkkauksia, jonka vuoksi osavaltiot ja yksityissairaalat joutuvat ostamaan rokotteita kalliimmalla hinnalla.

Rokotteita tulisi keskittää pahimmille tautialueille

Tilanne on ajanut pääministeri Narendra Modin ja hänen valtapuolueensa BJP:n kiistoihin maan opposition kanssa.

Intian lääketieteellisen komission epidemiologian osaston entinen johtaja Lalit Kant sanoo uutistoimisto AFP:lle, että Intian ei tulisi edes pyrkiä rokottamaan kaikkia yli 18-vuotiaita nyt, vaan rokotteita tulisi keskittää koronaviruksesta pahiten kärsineille alueille ja riskiryhmille.

–  Keskushallinnon tulisi määritellä tärkeimmät rokotusalueet, ja osavaltioiden tulisi taas tarkastella epidemiologista tilannetta päättääkseen, kuka tarvitsee rokotteita ensin, hän sanoi.

Tällä hetkellä Intian väestöstä noin 11,5 prosenttia on saanut ainakin ensimmäisen rokoteannoksen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja