Intiassa kuollut koronaan ainakin 200 000 ihmistä

0:24
Video: Tältä näyttää tupaten täynnä oleva intialainen sairaala.

Biontechin perustaja uskoo, että rokote tepsii myös Intian virusmuunnokseen.

Intiassa on kirjattu nyt yli 200 000 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta. Samalla uusien kuolemantapausten määrä vuorokaudessa ylitti 3 000:n ensimmäistä kertaa pandemian aikana, kertovat maan viranomaiset.

Asiantuntijat ovat arvioineet, että niin kuolleiden kuin tartuntojen määrä on kuitenkin todennäköisesti virallisia tilastoja suurempi.

Intiassa on todettu nyt yhteensä yli 18 miljoonaa tartuntaa, mutta asiantuntijat arvioivat, että todellinen lukema voi olla jopa yli puoli miljardia, kertoo CNN. Syynä alhaisiin raportointilukemiin on muun muassa alhainen testauskapasiteetti maaseudun köyhemmillä alueilla, kertoo BBC.

Hallitusta kritisovia tviittejä poistettu

Intian tautitilanne on nopeasti noussut pahaksi, ja maan sairaalat ovat niin täynnä, että monia potilaita on jouduttu käännyttämään sairaaloista. Pulaa on muun muassa hengityskoneista.

Mediat ovat kertoneet myös potilaista, jotka ovat kuolleet jonottaessaan sairaalahoitoa.

Tilanne on johtanut myös erilaisten lääketarvikkeiden pimeisiin markkinoihin, kun ihmiset ovat etsineet keinoja hoitaa läheisiään itse kotona.

Muun muassa EU, Yhdysvallat ja Britannia ovat luvanneet toimittaa hätäapua maahan. Myös Suomi kertoi tiistaina toimittavansa apua Intiaan.

Tautitilanteen nopean pahentumisen taustalla pidetään muun muassa rajoituksien höllentämistä nopeasti. Tartuntoja on levinnyt niin uskonnollisissa juhlissa kuin poliittisissa kokoontumissa.

Kriitikot ovat syyttäneet myös pääministeri Narendra Modia välinpitämättömyydestä. Washington Post -lehti on kertonut, että Twitter on poistanut Intian pyynnöstä tviittejä, jossa on kritisoitu hallituksen toimia kriisissä.

Biontechin perustaja: Rokotteemme tehonnee myös Intian muunnokseen

Intiassa on levinnyt myös koronavirusmuunnos. Muunnoksen vaarallisuudesta tai tartuttavuudesta verrattuna muihin koronavirusmuunnoksiin ei kuitenkaan ole vielä selvää kuvaa.

Biontechin ja Pfizerin koronarokotteen kehittäneen yrityksen toinen perustaja Ugur Sahin totesi keskiviikkona, että yrityksen rokote todennäköisesti tehoaa myös Intian virusmuunnokseen.

– Teemme yhä tutkimuksia, mutta intialainen muunnos sisältää mutaatioita, joita olemme jo testanneet ja joita vastaan rokotteemme toimii, hän sanoi.

Virusmuunnosta on havaittu ainakin 17 eri maassa, muun muassa Ruotsissa.

Maailman terveysjärjestö WHO ei ole kuitenkaan luokitellut virusmuunnosta ainakaan vielä huolestuttavaksi, mikä tarkoittaisi, että muunnos olisi keskimääräistä tappavampi, herkemmin tarttuva tai sellainen, etteivät olemassa olevat rokotteet tehoaisi siihen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja