Influenssa voi viedä astmaatikon sairaalaan – näin taltutat oireet

Allergia- ja astmaliitto kehottaa astmaatikkoja seuraamaan vointiaan tavallistakin tarkemmin influenssakauden aikana. Influenssa, kuten myös tavallinen flunssa, pahentavat astmaa. Pahentunut astma puolestaan vaikeuttaa flunssasta toipumista.

Allergia- ja astmaliitto ohjeistaa lisäämään astmalääkkeitä lääkärin ohjeistamasti heti astman, influenssan tai flunssan oireillessa. Influenssa voi viedä astmaatikon sairaalahoitoon varsinkin, jos astma ei ole hallinnassa.

– Kiertävät flunssat ja influenssakausi ovat aina varoitusmerkki astmaatikolle. Lääkitystä ei kuitenkaan lisätä automaattisesti sairauksien kiertäessä, vaan omien tuntemusten ja lääkärin ohjeen mukaan, koulutuspäällikkö, allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta ohjeistaa.

– Käänny lääkärin puoleen, jos astmaoireet eivät taltu lääkityksen lisäämisestä huolimatta.

Allergia- ja astmaliitto kehottaa myös aika ajoin varmistamaan, että lääkkeenottotekniikka on kunnossa. Hengitettävän lääkkeen vaikutus jää vajaaksi, jos sitä ei inhaloida oikein. Joskus astman tila huononee vähitellen, jolloin potilas tottuu tilaansa.

– Voit tarkistuttaa tekniikan helposti esimerkiksi Allergia- ja astmaliiton tai paikallisyhdistysten allergianeuvojalla tai apteekin astmahoitajalla, Vuorenmaa vinkkaa.

Anna lapsen lääkitä nallea

Myös astmaa sairastavan lapsen vointia pitää seurata säännöllisesti. Leikki-ikäisen lapsen on hyvä oppia tunnistamaan itsekin oireet ja lääkityksen tarve. Flunssan oireillessa hoitavaa lääkitystä lisätään myös lapsella.

– Astman pahentuessa lapsi muuttuu väsyneeksi. Hengitys vinkuu ja itku sekä nauru ovat yskänsekaisia, Vuorenmaa kuvailee.

– Lääkkeenottotilanteen tulee olla lapsen kanssa aina rauhallinen. Leikki-ikäistä lasta voi tutustuttaa astmalääkkeen ottoon nuken tai nallen kanssa. Lelun kanssa harjoiteltu asia tuntuu tutummalta omassa lääkkeenottotilanteessa, Vuorenmaa toteaa.

Astma on yleisin lasten pitkäaikaissairaus Suomessa. Lapsista 7 – 9 prosenttia sairastaa astmaa, aikuisista 8 – 10 prosenttia.

Lähde: Allergia- ja Astmaliitto ry 

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja