Mainos

Influenssa vai flunssa - voiko niitä erottaa?

Influenssaepidemia selvästi alkanut. Terveyden ja hyvinvoinninlaitokselle on tullut lähes tuhat diagnosoitua influenssatapausta, kertoo THL:n tutkimusprofessori Ilkka Julkunen.

Influenssa on virustauti. Taudinkuvan perusoireita ovat äkillinen korkea kuume, päänsärky, lihassärky, yskä ja yleinen sairauden tunne.

- Ilman laboratorioanalyysia ei voi tietää onko kyseessä influenssa vai jokin muu flunssatauti. Influenssalle tyypillisempää on, että se alkaa äkillisesti, Julkunen kuvaa MTV3:n Huomenta Suomessa.

- Jos sairastuu äkillisesti siihen aikaan kun influenssaepidemia on liikkeellä, oletettavaa on, että kyseessä on influenssa.

Tauti voi vaihdella lähes oireettomasta hyvinkin vakavaan.

Yskään ja köhään on monta muutakin syytä kuin influenssa. Muun muassa rhinovirus, adenovirus, parainfluenssavirus tai mykoplasmavirus voivat olla syynä epämääräiseen yskintään.

Influenssaa lievittää samat keinot kuin flunssaa: kuumelääkkeet, lepo ja kuuma juotava. Antibiootit eivät tahdo viruksiin purra.

- Oireiden pitäisi mennä ohi 3-7 päivässä. Jos tuntuu, että olo muuttuu pahemmaksi tai tauti menee keuhkoihin, on syytä mennä lääkäriin.

Virukset leviävät tehokkaasti paikoissa joissa on paljon ihmisiä, kuten kouluissa ja varuskunnissa. Käsienpesu on erittäin tärkeää.

- Jos ylätiehengityseritteitä on tarttunut käsiin, niin influenssa voi levitä kättelyn kautta tai esimerkiksi ovenkahvoista, Julkunen muistuttaa.

(MTV3)

Katso THL:n tutkimusprofessori Ilkka Julkusen haastattelu: (Huomenta Suomi 16.2.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.