Induktiovastus kypsentää ruuan vähemmällä sähköllä

Uudenaikaista liesitekniikkaa edustava induktiovastus ei kuumenna hellaa vaan itse kattilan, jolloin lämpöhävikki jää pieneksi. Työtehoseuran tekemästä vertailusta selviää, että induktiokeittoalueen sähkönkulutus on noin 20 prosenttia pienempi kuin tavallisen levyhellan ja noin kymmenen prosenttia pienempi kuin keraamisen keittolevyn. Ruotsin kuluttajaviraston mittausten mukaan kiireisen kokin mikroaaltouuni puolestaan kuluttaa sähköä peräti 68 prosenttia enemmän kuin induktiolevy.

Induktiokeittäminen perustuu keittotason alle asennettaviin induktiokeloihin, jotka synnyttävät ympärilleen sähkömagneettisen kentän. Kun sähkömagneettiseen kenttään asetetaan kattila, se kuumenee ja kuumentaa myös kypsennettävän ruuan. Mitään mullistavaa uutta induktiovastus ei ruuanlaittoon tuo, ruoka kypsyy induktiolevyllä samassa ajassa kuin tavallisellakin levyllä, mutta tehonsäädännön muutoksiin sähkömagneettinen kenttä reagoi yhtä nopeasti kuin kaasuliekki. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun ruoka on kiehumassa yli ja tehoa alennetaan, lakkaa kiehuminen nopeasti. Induktiokeittämisen etuihin kuuluu myös se, että ruoka ei pala keittolevyyn kiinni, kuten tavallisiin liesiin, joten levy on helpompi puhdistaa.

Uutta turvallisuutta ruuanlaittoon?

Induktiolevyä on yritetty kehittää tavallista hellaa turvallisemmaksi siten, että automaattinen virrankatkaisu kytkee lämmityksen pois päältä, jos kattila on kiehunut tyhjäksi. Yksinään levy ei myöskään voi jäädä päälle, sillä lämpöä syntyy vain, jos päällä on sopiva keittoastia. Merkittävästi tavallista levyä turvallisempi induktiolevy ei välttämättä kuitenkaan ole, sillä Työtehoseuran vertailun mukaan automaattisen virrankatkaisun ongelma on se, että ennen kuin tyhjäksi kiehuneen kattilan lämmitys lakkaa, se ehtii kuumentua jopa sulamispisteeseen asti. Itse levykään ei keittämisen aikana jää turvallisen kylmäksi, vaan kuuma keittoastia kuumentaa myös keittotasoa.

Induktiovastuksia on Suomessa käytössä vasta marginaalisen vähän, mutta Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa uskoo niiden yleistyvän pikkuhiljaa. Induktiokeittolevyjä vaivaa kuitenkin vielä niiden kaksinkertainen hinta tavallisiin keittolevyihin verrattuna. Myös kattiloilta vaaditaan erikoisominaisuuksia, induktiokäytössä sopivia pohjamateriaaleja ovat rauta, valurauta, teräsemali ja kromiteräs.

(Lähde: Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat