IMF arvioi: Suomen talouskasvu pysähtyy ensi vuonna Ukrainan sodan riskien vuoksi

Kansainvälisen valuuttarahaston mukaan Suomen julkista taloutta on tulevaisuudessa vakautettava huomattavasti.

Suomen talouskasvu pysähtyy ensi vuonna Ukrainan sodan aiheuttamien riskien vuoksi, arvioi Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) torstaina julkaisemassaan lausunnossa.

IMF arvioi, että hallitus on onnistuneesti ohjannut Suomen koronavirusepidemian läpi ja tehnyt työllisyyttä parantavia rakenteellisia uudistuksia. Valuuttarahasto arvioi Suomen bruttokansantuotteen kasvavan tänä vuonna noin kaksi prosenttia. Venäjän keväällä käynnistämä hyökkäyssota Ukrainaan heikentää kuitenkin Suomen talousnäkymiä ensi vuodelle, ja talouskasvu jää valuuttarahaston arvion mukaan nollan tuntumaan.

– Tätä seuraa hidas elpyminen ja paluu hieman yli yhden prosentin potentiaaliseen kasvuun, arviossa todetaan.

Inflaatio tänä vuonna noin seitsemän prosenttia

Sota lisää IMF:n mukaan painetta nostaa julkisia menoja, mikä voi lisätä inflaatiota. Valuuttarahasto arvioi, että inflaatio nousee tänä vuonna seitsemään prosenttiin, ja ensi vuonna inflaatio hidastuu noin neljään ja puoleen prosenttiin. Varsinkin kallistunut energian hinta on nostanut suomalaisten elinkustannuksia.

Inflaatiopainetta voisi valuuttarahaston mukaan hillitä se, että elvyttävää talouspolitiikkaa purkaisi ensi vuonna. Suomen julkista taloutta on keskipitkällä aikavälillä vakautettava IMF:n mukaan huomattavasti, jotta velkasuhde kääntyisi laskuun. Vakautuksen pitäisi kuitenkin olla pankin arvion mukaan asteittaista.

Omassa arviossaan IMF toteaa, että Suomen on yhä jatkettava rakenteellisia uudistuksia.

IMF:n valtuuskunnan arviot eivät ole virallisia, ne esitellään IMF:n johtokunnalle mahdollista keskustelua ja päätöksentekoa varten.

Lue myös:

    Uusimmat