Mainos

Ilouutisia kaikille sohvaperunoille! Tutkimuksen mukaan television katselu tekee meistä parempia ihmisiä

Television katselu opettaa meille muun muassa suvaitsevaisuutta, kertoo tuore tutkimus. 

Television katselu mielletään usein yksinäiseksi puuhaksi, mutta todellisuus on aivan toinen. Vaikka televisiota katsellaankin usein yksin, sen katselu voi opettaa meille muun muassa ystävällisyyttä. 

Tuoreen tutkimuksen mukaan tietyntyyppiset televisio-ohjelmat voivat auttaa meitä käyttäytymään ystävällisemmin erilaisia ihmisiä kohtaan, vaikka ohjelma ei varsinaisesti monimuotoisuutta käsittelisikään.

Älyllinen draama empatiakyvyn salaisuus? 

Tutkimuksen mukaan erityisesti älyllisen draaman katseleminen saa katsojat alitajuisesti kiinnittämään huomiota erilaisten ihmisten auttamiseen. Pennsylvanian yliopistossa toteutetun tutkimuksen johtaja Erica Bailey kertoo, että erityisesti anteliaisuutta ja uhrautuvaisuutta käsittelevät ohjelmat tekevät meistä parempia ihmisiä.

Tutkimusta varten 106:lle osallistujalle näytettiin ohjelmaa palomiehestä, joka muisteli syyskuun 11. terrori-iskuja ja avioeroaan. Kontrolliryhmälle näytettiin puolestaan hauskoja pätkiä, joissa palomiehet vitsailivat keskenään.

Videoiden esittämisen jälkeen henkilöitä pyydettiin auttamaan tutkijoita. Hauskoja videopätkiä nähneet henkilöt valitsivat lähes poikkeuksetta autettavakseen ainoastaan kotimaisia tutkijoita. Vakavia aiheita käsitelleen videon nähneet henkilöt puolestaan halusivat auttaa tutkijoita, jotka erosivat heistä niin ihonväriltä kuin iältäänkin.  

Tutkimuksen mukaan televisio voi lisätä ennen kaikkea empatiakykyä, mutta myös tunneälyä.

– Media auttaa meitä olemaan enemmän yhteydessä yhteiskuntaamme, ja uskon että se on hienoa, Bailey toteaa. 

Nainen uskoo, että tämä tutkimus edistää arvokasta tietoa siitä, kuinka paljon televisio vaikuttaa toimintamalleihimme ja käyttäytymiseemme. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.