Ilokin voi vaarantaa sydämen – häät ja syntymä riskitilanteita

Jo ennestään tiedetään, että suru, säikähdys ja vahvat negatiiviset tuntemukset voivat laukaista niin sanotun särkyneen sydämen oireyhtymän, joka on sydänkohtauksen kaltainen sydänoire. Tuoreen tutkimuksen mukaan myös vahvoilla ilon hetkillä voi olla samanlainen vaikutus. Ilmiö on harvinainen, mutta lääkäreiden olisi hyvä tietää sen mahdollisuudesta.

Tutkijoiden tulokset perustuvat 1750 särkyneen sydämen oireyhtymään sairastuneen rekisteritietoihin. Vajaassa 500 tapauksessa oireet olivat liitettävissä tunnistettavaan tunnetilaan.

Valtaosalla potilaista oireet laukaisi jokin negatiivinen tunnetila tai järkytys, mutta 20 potilaan oireet ilmaantuivat iloisen, positiivisen tapahtuman jälkeen. Joidenkin sydänoireet iskivät yllätysjuhlissa tai pojan häissä, toisten oireet laukaisi tieto lapsenlapsen syntymästä. Potilaiden oireet olivat samankaltaisia riippumatta siitä, mikä ne oli laukaissut.  

Särkyneen sydämen oireyhtymää kutsutaan virallisemmin takotsubokardiomyopatiaksi tai takotsubo-ilmiöksi. Oireiltaan se muistuttaa sydänkohtausta, mutta verisuonitukkeuman sijaan se johtuu mielenjärkytyksen aiheuttamasta tilapäisestä sydänlihaksen halvaantumisesta. Kaikki tapaukset eivät kuitenkaan liity stressitilanteisiin

Valtaosa potilaista on 60–80-vuotiaita naisia. Suomessa tapauksia sattuu noin 250 vuodessa.

Tutkimus julkaistiin European Heart Journal -lehdessä

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Miten sydänongelmat tunnistaa?

Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne kertoi erilaisista sydänsairauksista ja niiden oireista Studio55.fi-lähetyksessä. Tiesitkö, että sydänsairaus saatetaan sekoittaa astmaan tai närästykseen? Mistä tietää, että pitää mennä lääkäriin?Mitkä ovat sydäntautien riskitekijöitä? Katso video alta.

17:00

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja