Mainos

Ilmatieteen laitos julkaisi hyytävän varoituskuvan: alkuviikon hirmupakkaset jopa vaarallisia riskiryhmille

Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen purevasta pakkasesta maan etelä- ja keskiosiin. Maanantai-illasta keskiviikkoaamuun pakkanen voi aiheuttaa terveysongelmia riskiryhmille.

Päivystävä meteorologi Helena Laakso arvioi, että etelässä saatetaan mitata talven kylmimpiä lukemia viikon alkupuolen aikana. Lämpötila voi laskea etelässä –20:n ja –30 asteen välille.

Ilmatieteen laitos julkaisi ennusteesta kuvan Twitterissä.

Tuuli lisää selvästi pakkasen purevuutta. Esimerkiksi etelässä ja kaakossa noin parinkymmenen asteen pakkanen voi iholla tuntua noin –30 asteen lukemilta.

– Tiistai on pakkasen kannalta hyvin pureva päivä, Laakso arvioi.

Kylmää säätä on luvassa lähipäivä muuallekin Eurooppaan.

– Idästä pääsee virtaamaan hyvin kylmää ilmaa, ja se jatkaa Skandinaviaan ja Keski-Eurooppaan asti.

Esimerkiksi Ranskassa on annettu varoitus erittäin kylmästä säästä. Sääpalvelu Météo-France on ennustanut, että itä- ja pohjoisosissa Ranskaa lämpötila voisi laskea –5:n ja –10 asteen välille, mutta pureva pakkanen voi tuntua iholla enimmillään jopa noin –20 asteelta.

Myös esimerkiksi Britannian pääkaupunkiin Lontooseen on annettu varoitus lumisateista viikon alkupuolelle.

Kevätsää saa vielä odottaa

Keväistä lämpöä ei näytä olevan luvassa Suomeen aivan hetkeen. Maaliskuun alkupuoliskolle koko maahan ennustetaan selvästi tavanomaista kylmempää säätä, selviää Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) kuukausiennusteesta.

ECMWF ennustaa, että maaliskuun puolivälin tienoilla ja kuun loppupuolta kohti "kylmä signaali" kuitenkin heikkenee vähitellen Pohjolassa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan pitkän ajan tietokone-ennusteista ei voi luotettavasti arvioida sään kehitystä Suomessa, mutta ne antavat todennäköisyyden sille, kuinka paljon tietyn jakson keskilämpötila poikkeaa jakson pitkäaikaisesta keskiarvosta. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.