Mainos

"Ilkka Koivula on Suomen kuumin miesnäyttelijä"

14:52

Topi Sorsakoskea tänä kesänä esittänyt Ilkka Koivula saa hehkutusta niin ohjaaja Heikki Paavilaiselta kuin itse Aki Kaurismäeltäkin.

Valkeakosken kesäteatterissa eilen päättynyt "On kesäyö" -musikaali olikin huippusuosittu ja keräsi yli 32 000 katsojaa. Esitys toisen jälkeen päättyi siihen, että yleisö seisaaltaan taputti kiitostaan.

– Ilkka on tällä hetkellä Suomen kuumin miesnäyttelijä, uskallan sanoa näin, toteaa musikaalin käsikirjoittanut ja ohjannut Heikki Paavilainen.

– Ajattele Aki Kaurismäkikin oli täällä viime viikolla ja tuli sanomaan minulle, että ei ole ennen kesäteatterissa bravota huutanut, mutta nyt huusi. Ja olihan Ilkka tähän rooliin ihan itsestäänselvyys. Olemme tunteneet hänen kanssaan jo 90-luvulta ja Ilkka on aina digannut Sorsakoskea. Talvesta asti mies on laittanut itseään Topin kuosiin ja sen kyllä näkee. Eleet, ilmeet ja ääni ovat kohdallaan. Hän on aiemmin ollut minulla isoissa rooleissa Dannynä ja Åke Lindmanina. Ja kun hän ottaa roolin vastaan, hän myös tekee sen 110 prosenttisesti, hehkuttaa Paavilainen.

Katsojamäärä suorastaan järkytys

On kesäyö -musikaalia esitettiin tänä kesänä yli 40 kertaa ja katsojia se keräsi yli 32 000. Varovainen tavoite oli 20 000. Eilen järjestettiin jopa ylimääräinen esitys kovan kysynnän takia.

– Minua kiinnosti erityisesti Eino Grön. Hän lämmittää aina sydäntä ja on samaa ikäluokkaakin, kertoo Tuula-Riitta Kosonen Hämeenlinnan Lammilta.

– Esitys oli aivan ihana, eivät housut meinanneet pysyä paikallaan, kun kädet ja pää heiluivat ja lantiokin, nauraa puolestaan Marja-Liisa Palasmaa Viialasta.

– Minä taas nautin tanssijoista, he ovat vertaansa vailla, sanoo Sirpa Saarinen Riihimäeltä.

– Yritin korostaa tässä sitä puolta Topissa, miten tärkeitä läheiset ihmiset olivat hänelle, läheisistä huolta pitäminen. Se oli oikeastaan se päällimmäinen asia, sillä minun mielestäni täällä meidän yhteiskunnassa on unohdettu ja hukattu ne "Selma-tädit sinne yksiöön", kertoo Paavilainen MTV3:lle.

Miehelle tulee kyynel silmään, koska viimeisen esityspäivän tunnelma on hänelle niin haikea.

– Onhan tämä huikeata ja hieno porukka, on ollut tosi hieno porukka, silmäkulmiaan pyyhkivä ohjaaja huokailee.

Koivula: Topin laulutapa oli ylittämätön

Musikaali sai alkunsa kun Paavilainen sai Pedro Hietaselta kuulla Topi Sorsakosken viimeisen levyn tekovaiheista. Topi Sorsakoski eli omalta nimeltään Pekka Tammilehto kuoli kaksi vuotta sitten keuhkosyöpään.

– Se viimeinen levyntekovaihe jäi kaihertamaan ja mietin, että mitähän Olavi Virta ja Topi Sorsakoski eli Pekka Tammilehto olisivat keskustelleet keskenään. Kysyin mielipidettä musikaalin tekoon niin Topin veljeltä kuin pojaltakin ja kun sain siunauksen, niin siitä se lähti, muistelee Paavilainen.

Topi Sorsakoskea esittävä Ilkka Koivula on isojen roolien mies, mutta tämä rooli oli erittäin mieleinen.

– Siihen en ihan pysty, mihin Topi pystyi omassa fraseerauksessaan, mutta vähän sinne päin yritetään mennä. Olihan hänen laulutapansa täysin ylittämätöntä, kertoo Ilkka Koivula MTV3:n haastattelussa.

– Olen fanittanut Sorsakoskea jo kauan. Kun muutin Helsinkiin opiskelemaan joskus vuonna -86, menin katsomaan Agentsia ja Topia ensin Maestrossa ja sitten Tavastialla. Kaikki - niin tanssikansa kuin rokkikansakin - oli aivan pähkinöinä. Se oli huikeata, muistelee Koivula.

Koivula on muuntautunut pelottavasti Sorsakosken näköiseksi, parran kasvatusta myöten.

– Eiköhän se Koivula ala sieltä taas kuoriutumaan, vaikka Topi kulkee kyllä aina mukana, kuten se on ollut viimeiset 25 vuotta. Hän on tulkinnut minunkin tuntojani hyvinkin voimakkaasti ja varmasti tästä eteenpäinkin, sanoo Koivula käsi sydämmellä.

Eino Grönkin mielissään

Jos on Koivula täysammattilainen niin Eino Grön oli ensimmäistä kertaa "oikeasti näyttelemässä". Oman itsensä näytteleminen ei ollut vaikeaa, eikä kesä tuonut stressiä, vaikka keikkaa oli aina kun mies ei ollut Valkeakoskella.

– No täytyy sanoa, että ei tämä nyt niin vaikeaa ole ollut. Tämä on mennyt rennosti ja leppoisasti, levymyyntikin on lisääntynyt ja nimmareita olen saanut väliajalla jakaa, myhäilee lokakuussa Floridaan palaava Grön.

Ammattilaiset eivät jää tämänkään jälkeen lepäämään laakereillaan. Paavilainenkin on jo toisen projektin kimpussa, siinä Anna-Leena Härkönen on kirjoittanut musikaalin Kersantti Karoliinasta ja Costello Hautamäki säveltää siihen biisejä. Ensi-ilta on helmikuussa Hämeenlinnan teatterissa.

Koivula puolestaan nousee jo vajaan kuukauden päästä Tampereen Työväen Teatterin lavalle lääkärinä Arto Halosen elokuvasta tehdyssä "Prinsessa"-musikaalissa. Hyvillä osaajilla riittää vientiä.

Aiheesta lisää Kymmenen uutisissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.