Ile Jokinen kuntoutuu aivoverenvuodosta: Syksyllä toivottavasti työelämään

Noin kuukausi sitten aivoverenvuodon saanut juontaja Ile Jokinen on parhaillaan kuntoutuksessa.

Radio Novan juontajan Ile Jokisen maailma mullistui vappuviikolla, kun hän sai aivoverenvuodon. Tapahtuneesta on kohta noin kuukausi aikaa ja Jokisella on kuntoutus täydessä käynnissä.

MTV.fi tavoitti reippaalla mielellä olevan Ile Jokisen maanantaina. Jokinen kertoi olevansa parhaillaan Laakson sairaalassa kuntoutumassa.

– Täällä kuntoutuksessa kaikki menee hyvin. Olen päässyt tosi vähällä, kun ottaa huomioon, mistä lähdettiin. Pystyn kävelemään normaalisti ja kumpikin puoli kehosta toimii. Enää on vain pientä tunnottomuutta, mikä on ihan normaalia tässä vaiheessa. Kaikki on siis ihan ok, tai ehkä paremminkin.

Jokisen kuntoutus koostuu muun muassa fysioterapiasta ja toimintaterapiasta. Juontaja onkin päässyt tekemään erilaisia tehtäviä, joilla aivoja kuormitetaan.

– Aivoissa on ikään kuin mustelma ja yhteys poikki.  Kuntoutuksen avulla aivot nyt rakentavat sitten uusia, korvaavia yhteyksiä. Olen pujottanut helmiä naruun ja tunnistanut esineitä, Jokinen kuvailee.

Jokinen myöntää, että vaikka kuntoutukseen kuuluva aivojumppa ei ole fyysistä puuhaa, kyllä sekin rasittaa mieltä ja kehoa, omalla tavallaan.

– Totta kai erilaiset testit rasittavat aivoja ja sitten väsyy paljon. Ihan kuin olisi maratonin juossut, vaikka en ole sellaista koskaan juossutkaan, Jokinen myhäilee.

Tuskin kukaan osaa sanoa täydellä varmuudella mitään Jokisen toipumisesta. Ile itse katsoo tulevaisuuteen toiveikkaan positiivisella mielellä.

– Aika näyttää, yleensä tällaisen jälkeen toipumista tapahtuu noin vuoden ajan, mutta toki se on yksilökohtaista. Olen kuitenkin hyvillä mielin ja kuntoutuminen on hyvällä mallilla.

– Syksyllä olisi tarkoitus palata töihin, jos vain mahdollista. Onneksi minulla on puhekyky ja näkö säilynyt koko ajan.

Henkinen kantti koetuksella

Tapahtumat huomioon ottaen Jokinen on jo hyvässä kunnossa. Henkinen kantti sen sijaan on toimeliaana tunnetulla miehellä kovassa testissä.

– Tällaiselle hätäiselle ihmiselle tämä on toki vähän hankala rasti ja mielelle aika suuri haaste. Mutta olen kyllä hyvällä mielellä, kun näin hyvin pääsen kulkemaan ja olemaan. Onhan tässä tullut käytyä kaikkea läpi, että tämä olisi voinut päättyä vaikka hautausmaalle. Kaikki tapahtui niin äkkiä.

Saamaansa hoitoon kiitollinen Jokinen kertoo viettäneensä usein viikonloppuja myös kotona. Tämä on tärkeä osa kuntoutusta, sillä arkeen palaaminen auttaa toipumisessa.

– Mielenkin kannalta on tärkeää, että pääsen viettämään aikaa perheeni kanssa. Tuli nyt vähän pidempi kesäloma, huumorintajuinen juontaja veistelee.

– Ei minulla ole varaa valittaa, kun olen ollut näin onnekas. Olenkin sanonut, että nyt voin lopettaa lottoamisen, koska olen jo voittanut

Lue myös:

    Uusimmat