Ikävät paarman ja ampiaisen pistot -helpota kipua ja turvotusta

Paarmat ja ampiaiset kuuluvat ehdottomasti kesän ikävimpiin riesoihin. Helpota hyönteisten pistosten aiheuttamaa kipua ja turvotusta esimerkiksi kylmähoidolla.

Jotkut ihmiset ovat toisia herkempiä hyönteisten pistoille ja puremille. Jos tiedät kuuluvasi heihin, joilla puremat ja pistot aiheuttavat pahan allergisen reaktion, pidä kipua ja turvotusta helpottavat itsehoitolääkkeet aina kesäisin mukana. 

Paarma leikkaa ihoon viillon

Paarmat ovat kärpäsiin kuuluva hyönteisheimo. Kolme paarmalajia ovat ihmisille erityisen tuttuja: kapea suppupaarma, kolmiomainen sokkopaarma, ja suurikokoinen nauta- eli hevospaarma. Näistä lajeista vain sokkopaarma voi aiheuttaa vaikeitakin allergisia reaktioita.

Purressaan paarma leikkaa veitsimäisillä suuosillaan ihoon haavan ja imee siitä vuotavaa verta.

Paarma aiheuttaa purressaan kivuliaan paikallisen nokkosihottuman. Pahimmillaan paarman purema voi aiheuttaa turvotuksen, joka leviää koko raajaan. 

Puremasta aiheutuvaa kipua ja turvotusta kannattaa aluksi lievittää kortisonivoiteella ja kylmällä, kostealla kääreellä.

Jos paukama kutisee voimakkaasti, eikä kortisonivoide lievitä oireita, oireita voi tarvittaessa lievittää myös kortisonitableteilla tai antihistamiinilla. 

Ampiaisen pistoon apu sokeripalasta

Ampiaisen ja mehiläisten pistot aiheuttavat vakavimmat allergiset reaktiot. Pistot aiheuttavat kaikilla kipua ja turvotusta. Yksittäinen pisto ei kuitenkaan ole terveelle aikuiselle vaarallinen.

Suun, nielun ja kaulan alueelle osuneet pistot voivat aiheuttaa turvotusta hengitysteihin, ja ovat tämän vuoksi vaarallisimpia.

Jos mehiläisen piikki on jäänyt ihoon pistämisen yhteydessä, poista piikki varovasti ihosta. Piikin mukana hyönteisestä irtoaa myös myrkkyrakkula, jonka puristamista pitää varoa piikkiä irrotettaessa.

Kylmä kääre voi helpottaa myös ampiaisten ja mehiläisten pistosten aiheuttamia oireita.

Kokeile ampiaisen pistoihin myös vanhan kansan sokeripala-kikkaa. Kostuta sokeripalaa hieman ja laita se heti piston jälkeen pistoskohtaan. Sokeripala imee myrkkyä itseensä pistoskohdasta.

Jos kylmä kääre tai sokeripala eivät auta, lievitä oireita kortisonivoiteen ja antihistamiinitablettien avulla. Jos mehiläisen tai ampiaisen pistos aiheuttaa voimakkaamman reaktion, oireita voidaan myös hoitaa kortisoni- ja adrenaliinipistoksella.

Lääkäri voi määrätä mehiläis- tai ampiaisallergiselle adrenaliinia allergisen reaktion varalta. Lääkkeen tehovaikutus on kuitenkin lyhyt, joten allergisen on aina hakeuduttava piston jälkeen lääkärin hoitoon.

Ota yhteyttä terveyskeskukseen myös siinä tapauksessa, että ampiaisen tai mehiläisen pisto osuu suuhun, kieleen, silmään tai kasvoihin, tai jos pistoksia on useampia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja