Iivo Niskanen taistelee tänään MM-kullasta, Isometsä huomauttaa epäilijöitä – "Iivon laariinhan se sataa"

1:07
Miesten edellinen henkilökohtainen MM-matka oli 15 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailu. Iivo Niskanen hyytyi tuolloin kovan alkunsa jälkeen.

MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä asettaa menestystoiveita Iivo Niskaselle, kun Oberstdorfin MM-kisat päättyvät tänään sunnuntaina miesten 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailulla.

Oberstdorfin henkilökohtaiset matkat eivät ole toistaiseksi Niskaselta mitään ilotulitusta olleet. 15+15 kilometrin yhdistelmäkilpailussa hän sivakoi 13:nneksi ja sen jälkeen 15 kilometrin vapaan hiihtotavan väliaikalähtökilpailussa 18:nneksi.

Tuorein veto, 4x10 kilometrin viestin vahva kakkososuus perinteisellä perjantaina oli kuitenkin Niskaselta väkevä näyttö ja tänään ohjelmassa on hänen selkeä päämatkansa Oberstdorfissa. Matka, jolla Niskanen voitti olympiakultaa Pyeongchangissa 2018.

– Iivoa ei ole voinut vaatimattomien ensimmäisten matkojen jälkeenkään laskea pois mitalitaistosta viideltäkympiltä. Jos joku on niin tehnyt, se on ollut vähän hätäinen johtopäätös, Isometsä sanoo.

Hän ennakoi sijojen 1–6 olevan tänään Niskasen haarukassa.

– Kun hiihdetään perinteistä ja viittäkymppiä, ei ole etukäteen yhtään parempaa hiihtäjää, mutta tasavertaisia hiihtäjiä on useita. Päivän kunto ja vire ratkaisevat paljon, ja toki myös suksikalusto.

Ennusteet lupailivat sunnuntaiksi vesisadetta.

– Se tarkoittaa raskasta kisaa, ja Iivon laariinhan se sataa, kun on rankka kisa todella rankalla ladulla.

– Kovasti mitalia odotetaan, mutta ei sitä voi niin sanotusti kirkossa kuuluttaa. Kyllä siellä monta muutakin hyvää on.

Isku kolmenkympin jälkeen?

Isometsä uskoo, että rankoissa olosuhteissa alku otetaan varsin maltillisesti.

– Hiihdellään pari–kolme kiekkaa todennäköisesti rauhallisemmin, jos ei joku (Aleksei) Tshervotkin saa taas sähköiskua, Isometsä viittaa venäläisen hevosteluun perjantain viestin avausosuudella.

Oberstdorfin aiemmissa kisoissa Niskanen on vetänyt Isometsän arvion mukaan jopa liian kovaa alkuvauhtia. Isometsä näkee 50 kilometrin kisassa Niskaselle optimaalisena tarkkailevan alun ja iskemisen 30 kilometrin jälkeen.

– Hän ei ole niin hyvässä iskussa kuin on edelliset kaksi arvokisaa ollut. Kun kunto ei ole aivan sataprosenttinen huippu, pitää käyttää enempi päätä ja miettiä taktisia kuvioita.

– Kun suurimmat menohalut ovat porukalla kolmenkympin jälkeen huventuneet, sitten alkaisi käyttää omia vahvuuksia.

Isometsä uskoo yhtä kaikki vakaasti, että Niskanen tietää, mitä tehdä, eikä neuvoja tarvitse. Asiantuntija tiivistää, että se, miten Niskanen jaksaa, tulee määrittämään hänen kilpailun onnistumisensa.

– Jaksaminen ei ole ollut tapissaan, mutta edellisten kisojen perusteella voisi päätellä, että kovaa maksimivauhtia Iivolta löytyy.

Niskasen ohella 50 kilometrillä hiihtävät suomalaisista Perttu Hyvärinen, Lauri Lepistö ja Juho Mikkonen.

Oberstdorfin MM-hiihtojen päiväkohtaisen ohjelman näet tästä linkistä ja Suomen joukkueen tästä linkistä!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja