Iisalmelaisen Juuso Sirviön murhasta elinkautinen myös ex-naisystävälle – hovioikeus kovensi tuomiota rajusti

0:40
Tässä paikassa Juuso Sirviön surmaajat odottivat uhriaan.

Itä-Suomen hovioikeus on antanut tänään ratkaisunsa iisalmelaisen taksikuskin Juuso Sirviön murhaa koskevassa asiassa. Sirviön ex-naisystävän kannalta tuomio koveni rutkasti. Nainen tuomittiin nyt murhasta, kun käräjillä hänen oli katsottu syyllistyneen pahoinpitelyyn. Käräjillä murhasta tuomittiin vain naisen nykyinen miesystävä.

Henkirikos tapahtui Tervossa vuoden 2020 toukokuussa. Henkirikoksen taustalla oli tiettävästi vanhoja parisuhdekaunoja.

Tekijät houkuttelivat uhrin ajamaan Iisalmesta Tervoon 6. toukokuuta yötä vasten, missä uhria ammuttiin ja pahoinpideltiin muuten. Tajuttomaksi mennyt uhri siirrettiin omalla autollaan toisaalle, missä hänelle tehtiin vielä lisää vakavaa väkivaltaa, muun muassa lyötiin lapiolla päähän. Lopulta ruumis kätkettiin maastoon.

Sirviön ex-puoliso sekä tämän nykyinen miesystävä tuomittiin murhan lisäksi myös lukuisista omaisuusrikoksista ja törkeistä vahingonteoista. Pariskunnan katsottiin syyllistyneen mökkimurtoihin. Lisäksi he olivat vieneet henkirikoksen uhrilta omaisuutta ja menneet tämän asunnolle henkirikoksen jälkeen ja vieneet sieltä rahaa.

Molemmille elinkautiset

Vuonna 1990 syntynyt Miikka Juhani Pankolainen tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen, kuten myös vuonna 1985 syntynyt Päivi Riikka Maria Pankolainen.

Hovioikeus ratkaisi asian naisen kannalta merkittävästi jyrkemmin kuin käräjäoikeus.

Käräjäoikeus oli aiemmin katsonut, että nainen syyllistyi ainoastaan pahoinpitelyyn, eikä hänen katsottu olevan vastuussa Sirviön kuolemasta. Käräjillä naiselle luettiin kolmen vuoden vankeusrangaistus.

Hovioikeus kuitenkin näki, että nainen oli mukana surmaamassa Sirviötä yksissä tuumin miehen kanssa.

Hovioikeuden mukaan henkirikoksen toteuttaminen ei olisi ollut syytteessä kerrotulla tavalla mahdollista, ellei nimenomaan nainen olisi houkutellut Sirviötä tekopaikalle. Naisen osuus oli rikoksen tekemisessä hovioikeuden mukaan olennainen ja kokonaisuuden kannalta merkityksellinen. Nainen myös oli mukana tapahtumissa ja osallistui itsekin väkivaltaan.

Hovioikeuden ratkaisu ei ollut täysin yksimielinen. Yksi hovioikeuden jäsen oli sitä mieltä, ettei naista olisi tullut tuomita murhasta, vaan taposta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja