Iiro Viinaselta täyslaidallinen palkankorotuksille ja johdon bonuksille – ”Hävetä saisivat”

Kokemuksella: Iiro Viinanen 24:33

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen moitti palkankorotuksia ja johtajien bonuksia Suomen talouden kurjistamisesta.  

– Meidän kilpailukyky on hävinnyt viimeisen kymmenen vuoden kuluessa ylimitoitettuihin palkkoihin ja muihin etuuksiin. Ja sitä kalkkia nyt sitten syödään, Iiro Viinanen totesi Suomen huonosta taloustilanteesta.

Viinanen osoitti syyttävällä sormella niin työntekijöitä edustavia ammattiliittoja kuin työnantajia edustavaa Elinkeinoelämän keskusliittoa EK:ta.  

Työntekijäpuolella mentiin Viinasen mielestä pieleen jo vuonna 2007 Tehyn työtaistelussa ja sitä seuranneissa, alun perin noin 22–28 prosentin suuruisiksi kaavailluissa hoitajien palkankorotuksissa.

– Ne olivat selvästi suuremmat kuin missään EU-maassa. Jotkut – ammattijärjestöt – pitivät sitä suurena saavutuksena, että tällainen huippupalkankorotus saatiin revittyä irti, mutta tässä sitä sitten ollaan. Se ylimitoitettu korotushan levisi aika pitkälti muillekin aloille.

Viinasen mielestä ammattiyhdistysliike ei ole kantanut vastuuta Suomen taloudesta ”pennin vertaa”.

– Ei ne mitään vastuuta kanna kerta kaikkiaan. Kyllä ne elävät sellaista 30–40 vuotta vanhaa elämäänsä. Eivät ne ole kehittyneet mihinkään eivätkä ota huomioon, mitä nykyinen tilanne maailmassa ja ulkomaankaupassa edellyttäisi. Ei ne aja työttömän asiaa, ne ajaa omien jäseniensä asiaa ja kerää näitä verovapaita omaisuuksia itselleen – ja kaikenlaisia hallituspaikkoja, muutenkin hyväpalkkaiset johtajat, Viinanen moitti.

– Kyllä siellä palkankorotukset ovat olleet sitä luokkaa, että hävetä saisivat. Heidän pitäisi näyttää esimerkkiä muille ja pitää huolta, ettei tällainen ylimitoitettu palkkakehitys leviä. Sitten siellä on vielä takana lakko-oikeudet, joilla päästään puristamaan työnantajia ja poliitikkoja polvilleen.

"Taitaa kaverit olla hoitaneet toistensa asioita aika hyvin"

Viinanen ihmetteli myös työnantajapuolen käyttäytymistä.

– En ymmärrä sellaisia bonusjärjestelmiä, jotka tuottavat miljoonan–kaksi vuositasolla. Ei ne ole tästä maailmasta. Kyllä siellä taitaa kaverit olla hoitaneet toistensa asioita aika hyvin. Ensin hoitaa pääjohtaja hallituksen jäsenille hyvät kuukausipalkkiot ja kokouspalkkiot, ja sitten ne eivät kehtaa sen jälkeen sanoa mitään bonusjärjestelyistä, jotka ovat monissa tapauksissa selvästi ylimitoitettuja.

Viinanen pitää johdon palkitsemisjärjestelmiä kohtuuttomina.

– Täytyy muistaa, että sitä tulosta ovat tehneet heille myös työntekijät, joita sanotaan yhtiön voimavaraksi, mutta jotka unohtuvat siinä vaiheessa, kun pitäisi pikkuisen palkita.

– Katkeruutta tuollainen ylimitoitettu rahan repiminen aiheuttaa, eivätkö työntekijätkään varmasti sen jälkeen anna parasta panostaan firmalle, kun ovat katkeria tällaisesta palkitsemisesta. Niitäkin tapauksia on, että hetkeä aikaisemmin talossa on ollut käsittelyssä irtisanomispaketti. Ei se ole oikein loogista tämä homma. 

Lue myös:

    Uusimmat