Ihosyöpäriski piilee monilla suomalaisilla – katso riskitekijät

Ihosyöpään vaikuttavat auringon haitallisten UV-säteiden lisäksi myös monet muut tekijät. Katso alta, oletko mahdollisesti riskialttiimpi melanooman uhri kuin luulit.

Vaarallinen ihosyöpä voi tulla liiasta altistumisesta auringonsäteille. Syövän puhkeamiseen vaikuttavat myös esimerkiksi geeniperimä, joten voit olla riskiryhmää vaikka et hirveästi aikaa auringossa viettäisikään.

Paha auringonpolttama

Jos olet onnistunut polttamaan itsesi pahasti edes kerran, riskisi melanoomaan sairastumiselle tuplaantuu. Vaikka olisit polttanut ihosi pahasti ollessasi lapsi tai nuori, riski on ja pysyy paikallaan. Miedommatkin auringonpolttamat lisäävät riskiä.

Perheen geenit

Jos äitisi, isäsi, sisaruksesi tai oma jälkikasvusi on kärsinyt melanoomasta, riskisi tautiin sairastumiseen on 50 prosenttia suurempi kuin keskivertokaduntallaajalla. Kaukaisemmat sukulaiset – kuten isovanhemmat tai serkut – nostavat myös riskiä, mutta eivät noin suuria määriä.

Solariumin käyttö

Solariumissa käyminen edesauttaa melanooman kehitystä jopa 74 prosenttia verrattuna henkilöihin, jotka eivät ole koskaan käyneet solariumissa. Myös varhaisessa vaiheessa alkaneen tyvisolusyövän riski kohoaa 69 prosenttia.

Aurinkoisella tai korkealla alueella eläminen

Trooppinen ilmasto altistaa sinut vahvemmille UV-säteille, ja yli 300 metrin merenpinnan yläpuolella eläminen lisää UV-säteilyä noin 4-5 prosenttia.

Vaalea iho ja vaaleat silmät

Kalpeiden ihmisten iho sisältää vähemmän luonnollista auringolta suojaavaa ainetta, melaniinia. Myös vaaleansiniset tai vihreät silmät omistavat ovat alttiimpia silmän tai silmäluomen syöville verrattuna ruskeasilmäisiin henkilöihin. Etenkin tämä riskitekijä on Pohjoismaissa hyvin yleinen.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja