Mainos

Ihon kemiallinen kuorinta yhä suositumpaa

Kuorinta kohentaa ihon rakennetta ja ulkonäköä.

Lääkärin tekemää kemiallista kuorintaa voidaan käyttää ihosairauksien ja niiden jälkitilojen, kuten aknearpien, hoitoon. Kuorinnalla voidaan myös poistaa ja vaalentaa pigmenttiläiskiä, hoitaa ryppyjä ja uurteita sekä auringon aiheuttamia valovaurioita sekä nuorentaa ja kirkastaa ihoa. Suomalaiset ovat löytäneet ihon kemiallisen kuorinnan vasta viime aikoina, vaikka Keski-Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa se on ollut suosittua jo pitkään.

– Meillä olemme vasta viime aikoina havahtuneet siihen, että omaan hyvinvointiin, terveyteen ja kauneuteen kannattaa panostaa aikaa ja rahaa, ihotautien erikoislääkäri Hanna Raitio Eiran sairaalasta sanoo.

Kolmenlaisia kuorintoja

Lääkärin tekemiä ihon kemiallisia kuorintoja on kolmenlaisia: pinnallisia, keskisyviä ja syviä. Pinnallisessa kuorinnassa poistetaan ihon pinnan kuollut kerros sekä neljä muuta ihokerrosta sen alta. Vaikuttavana aineena on esimerkiksi glykoli- tai salisyylihappo.

– Lopputuloksena on kirkastunut iho, mutta ihon kuoriutumista ei voi yleensä havaita paljaalla silmällä, Hanna Raitio sanoo.

Keskisyvässä ja syvässä kuorinnassa käytetty kemikaali, kuten etikkahappo, kulkeutuu syvälle ihoon ja vaurioittaa sitä.

– Iho alkaa muutamassa päivässä kuoriutua näkyvästi, kun alemmat ihokerrokset uusiutuvat. Jäljelle jää sileän pehmeä, kauniimman näköinen iho.

Raition mukaan jo pinnallinen kuorinta kiihdyttää ihon kollageenituotantoa ja parantaa ihon rakennetta. Keskisyvä kuorinta tehostaa kollageenituotantoa vieläkin enemmän, jolloin sen ihoa parantavat vaikutukset ovat merkittävämpiä. Sarjahoidot takaavat molemmissa kuorinnoissa parhaan lopputuloksen ja pidempiaikaiset vaikutukset.

Käsittely ihotyypin ja tavoitteen mukaan

Ihon syväkuorinta on Raition mukaan raju toimenpide ja siihen turvaudutaan hyvin harvoin. Syväkuorintaa voivat vaatia esimerkiksi hyvin uurteiset kasvot, joihin miedommat käsittelyt eivät tehoa. Kuorinnan vaikuttava aine on fenoli, erittäin myrkyllinen kemikaali, mistä syystä kuorinta tehdään valvotuissa leikkaussaliolosuhteissa.

– Lopputuloksena voi olla nuoren naisen sileä iho lähes loppuelämän ajaksi, Raitio sanoo.

Hän korostaa, että toimenpiteet ja niissä käytetyt aineet valitaan asiakkaan ihotyypin ja hoidon tavoitteen perusteella. Useimmiten hoidot tehdään sarjahoitoina, ja ne aloitetaan kevyemmillä aineilla. Kun tiedetään, miten iho sietää käytettyjä kemikaaleja, voidaan seuraavilla kuorintakerroilla käyttää vahvempia kuorinta-aineita.

Aine kirvelee ja kuumottaa

Yhteen hoitokertaan varataan noin puoli tuntia aikaa. Hoito voidaan tehdä vain osaan kasvoja, esimerkiksi otsalle, tai koko kasvoille. Kasvojen lisäksi tavallisimpia hoidettavia alueita ovat kaula, decolte-alue ja kädenselät.

Kuorinta-aine levitetään ihon pinnalle pumpulipuikolla tai siveltimellä noin viiden minuutin ajaksi. Aine kirvelee ja kuumottaa tavallisesti jonkin verran, kun se syövyttää ihon pintaa. Käsittely päättyy, kun hoidetulle alueelle levitetään neutraloiva aine ja hoitava voide.

– Ennen toimenpidettä ei yleensä tarvita mitään esilääkitystä. Potilaat kestävät kirvelyn ja polttelun, kun tietävät, että lopputulos on hyvä.

Kuorintahoidon hinta vaihtelee käytettävästä aineesta ja hoidettavasta alueesta riippuen 200–600 euroa per hoitokerta. Sairauden vuoksi tehdystä ihonkuorinnasta saa Kela-korvauksen.

Toipumisaika muutamasta päivästä kuukauteen

Ihon toipuminen riippuu kuorinnan syvyydestä ja kuorinta-aineen voimakkuudesta. Pinnallisen kuorinnan jälkeen toipumisaika on muutama päivä, keskisyvässä kuorinnassa 1–2 viikkoa ja syvässä kuorinnassa jopa kuukauden.

– Kemiallinen kuorinta on hyvin voimakkaasti ihon pintaa poistava ja uudistava käsittely, jonka jälkeen iho pitää suojata auringonvalolta vähintään kahden viikon ajan, Hanna Raitio sanoo.

– Aurinkosuojatuotteiden säännöllinen käyttö on kuorintojen jälkeen muutoinkin suositeltavaa.

Raition mukaan suurin osa kemiallisessa kuorissa käyneistä on ollut tyytyväinen lopputulokseen, tyytymättömyyttä aiheuttavat yleensä potilaan epärealistiset odotukset.

– Yhden kuorinnan jälkeen ei vielä kannata odottaa välitöntä huipputulosta. Parhaat hoitotulokset saavutetaan säännöllisellä sarjahoidolla.

Teksti: Paula Larjo

Kuvat: SXC

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.