Mainos

MTV seurasi Dallasin tapahtumia: Viisi poliisia kuollut ja useita loukkaantunut – ampujalla ei terroristiyhteyksiä

0:30

Yli kymmentä poliisia on ammuttu Dallasissa, Texasin osavaltiossa Yhdysvalloissa. Viisi heistä on kuollut ja ainakin osa heistä on kriittisessä tilassa. Välikohtaus sattui mielenilmauksen aikana, jossa mieltä osoitettiin poliisiväkivaltaa vastaan.

22:10 Tutkijat ovat vahvistaneet, että epäillyllä ampujalla ei ole minkäänlaisia yhteyksiä terroristiorganisaatioihin, kertoo valkoinen talo. Tiedottaja Josh Earnest kertoi myös, että Varsovassa olevalla presidentti Barack Obamalla ei ole aikomusta muuttaa matkasuunnitelmiaan ja palata Yhdysvaltoihin.

18.12 CNN ja uutistoimisto AP kertovat, että piirityksessä kuollut epäilty on 25-vuotias Micah X. Johnson. Hänen kerrotaan palvelleen sotilaana Afganistanissa marrakusta 2013 marraskuuhun 2014.

16.30 Yksi poliisisurmista epäilty on sanonut halunneensa tappaa etenkin valkoisia poliiseja sen jälkeen, kun poliisit olivat ampuneet kaksi mustaa. Dallas News -uutissivuston mukaan poliisipäällikkö David Brownin mukaan epäilty kertoi motiivistaan poliisipiirityksen aikana neuvottelijalle. 

15.56 Uutistoimisto Reuters ja CNN kertovat, että poliisi käytti neljännen epäillyn piirityksessä pommia kantanutta robottia, jolla räjähde saatiin vietyä epäillyn lähelle. 

– Emme nähneet muuta vaihtoehtoa, kuin käyttää robottia kuljettamaan pommi sinne, missä epäilty oli, Dallasin poliisipäällikkö David Brown sanoo.

Jos kuva ei näy, katso se täältä

Brownin mukaan toinen vaihtoehto olisi ollut saattaa poliisimiehiä suureen vaaraan. Hän kertoo epäillyn kuolleen viranomaisten laukaistua pommin.

15.16  Dallasin pormestari kertoo CNN:lle, että neljäs epäillystä ampujista on kuollut poliisipiirityksen aikana. Yhteensä 12:ta poliisia ammuttiin, ja heistä viisi menehtyi. Lisäksi kaksi siviiliä haavoittui.

14.35 CNN kertoo Twitterissä, että yksi Dallasissa kuolleista poliiseista on 43-vuotias Brent Thompson.

13.36 Dallasista ei ole löytynyt pommeja, kertoo paikallinen poliisiviranomainen Max Geron Twitterissä.  

12.50 Poliisin käyttämän väkivallan ja poliisiin kohdistuneen väkivallan taustaa:

–Martin Luther Kingin murhan jälkeisissä mellakoissa vuonna 1968 kuoli 46 ihmistä. 

– Vuoden 1992 maaliskuussa poliisit pahoinpitelivät mustan Rodney Kingin pidätyksen yhteydessä. Los Angelesista muihinkin kaupunkeihin levinneet rotulevottomuudet alkoivat huhtikuussa 1992, kun valamiehistö vapautti Kingin pahoinpidelleet poliisit. Yhdysvaltojen historian verisimmissä rotulevottomuuksissa kuoli 58 ihmistä.

– Vuonna 2014 poliisi ampui aseettoman Michael Brownin Fergusonissa, mikä johti pitkään kestäneisiin mellakoihin. 

– Yhdysvaltain liittovaltion poliisin FBI:n mukaan vuonna 2015 poliisi ampui kuoliaaksi 986 ihmistä. Määrä on yli kaksinkertainen vuosikymmenen keskiarvoon nähden. Ammutuista 258 oli mustia. Tummaihoisten osuus Yhdysvaltojen väestöstä on noin kuusi prosenttia

– Guardianin mukaan noin 25 prosenttia poliisin vuonna 2015 ampumista mustista oli aseistamattomia. Poliisin ampumista valkoisista aseistamattomia oli 17 prosenttia.

– Washington Postin mukaan viime vuonna 42 poliisia ammuttiin virkatehtävissä. Luku on laskenut 1970-luvulta, jolloin keskimäärin vuodessa ammuttiin 127 poliisia. Vuosina 2000-2009 keskimäärin vuodessa ammuttiin 57 poliisia. 

– Washington Postin mukaan 2000-luvulla keskimäärin 9,5 poliisia on vuosittain ammuttu väijytyksissä.  

12.26 Presidentti Barack Obama: Olemme järkyttyneitä Dallasin tapahtumista. Hyökkäys oli suunniteltu ja kohdistui ihmisiin, jotka suojasivat rauhallista protestia. Iskua ei voi oikeuttaa. Lue lisää täältä.

11.24 Mediatietojen mukaan neljäs epäilty olisi ampunut itsensä poliisipiirityksen aikana.

11.17 Yhdysvaltalaiskanavan mukaan poliisin piirittämä neljäs epäilty on kuollut. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet tietoa.

10.55 Poliisi julkaisi kuvan miehestä, joka osoittautui syyttömäksi. Hän oli samaan aikaan juttelemassa poliisin kanssa tapahtumapaikalla, kun hänestä tehtiin osavaltion etsityin mies. Nyt hän haluaa maineen puhdistuksen ja oikeutta osakseen. Lue koko tarina kovista poliisikuulusteluista täältä.

10.37 Valkoisen talon mukaan presidentti Barack Obamaa on informoitu tapahtuneesta. Varsovassa Naton huippukokouksessa vieraileva Obama ei ole vielä kommentoinut Dallasin tapahtumia.  

09.55 Poliisin ammattijärjestö kertoo Twitterissä, että viides poliisimies on kuollut saamiinsa vammoihin.

09.00 Poliisipäällikkö kertoo, että neljäs epäilty, joka on saarrettuna, avaa satunnaisesti tulta poliisia kohti.

08.58 Dallasin poliisilla on ainakin neljä epäiltyä poliisien ampumisesta. Kolme on otettu kiinni. Neljäs epäilty on saarrettu rakennukseen kaupungin keskustassa.  

1:05

08.55 Dallasin poliisi kertoo pommiuhasta. Dallasin poliisipäällikkö kertoo, että he neuvottelevat yhden epäillyn kanssa.

– Hän sanoo, että loppu on lähellä. Hän uhkasi vahingoittaa ja tappaa lisää poliiseja. Lisäksi epäilty sanoi, että pommeja on asetettu ympäri kaupunkia, Brown tiedottaa.

Brown kertoo poliisin olevan äärimmäisen huolellinen, jottei kaupunkilaisiin kohdistuisi vaaraa. 

1:03

08.49 Poliisi tiedottaa, ettei veriteolle toistaiseksi ole kuultu motiivia.

08.30 Uutistoimisto STT oikaisee, että kuolleita poliiseja onkin neljä, eikä viisi. Paikallinen Fox4-televisiokanava kertoi aiemmin viidestä kuolleesta. Kaikkiaan 11:tä ammuttiin.  

08.09 Toinen poliisien ampumisesta epäilty on edelleen vapaalla jalalla, kertovat useat lähteet.

Poliisi kertoi aiemmin, että yksi epäilty oli saatu kiinni tulitaistelun jälkeen. Toinen tapaukseen liitetty mies ilmoittautui itse poliisille. Hän ei kuitenkaan välttämättä liity ampumiseen. 

Jo viisi poliisia on kuollut ampumisessa.

Kuvaa tapahtumapaikalta, kun ampuminen alkoi:

Jollei upotus näy, voit katsoa sen täältä.

08.00 Dallasin poliisilaitos julkaisee päivityksen tilanteeseen:

"Poliisi havaitsi naamioitua laukkua kantavan henkilön kävelevän nopeasti katua pitkin. Henkilö heitti kassin mustan Mercedeksen perään ja auto kaahasi pois paikalta.

Poliisi pysäytti auton valtatien varteen. Autossa olleet henkilöt ovat nyt poliisin kuultavana."

07.55 Uutistoimisto STT kertoo, että jo viides poliisi olisi kuollut saamiinsa vammoihin.

0:35

07.29 Poliisi julkaisee viestin Twitterissä:

"Raskain mielin kerromme, että neljäs poliisi on kuollut. Epäilty, jonka kuvan julkaisimme, on ilmoittautunut poliisille. 

Toinen epäilty on vaihtanut laukauksia poliisin erikoisryhmän kanssa. Poliisi on saanut hänet kiinni. Epäillyn läheltä löytyi epäilyttävä paketti, jota pommiryhmä tutkii.

Kerromme lisätietoja, kun niitä saamme."

06.55 Dallasin poliisi julkaisee kuvan epäillystä ampujasta: "Auttakaa meitä löytämään hänet!" [Myöhemmin mies osoittautui syyttömäksi.]

– Ilmeisesti kaksi tarkka-ampujaa ampui kymmentä poliisia mielenosoituspaikalla. Heistä kolme on menehtynyt, kaksi on leikkauksessa ja kolme kriittisessä tilassa, Dallasin poliisipäällikkö David Brown sanoi lausunnossaan. 

Sittemmin ammuttujen poliisien lukumäärä on noussut 11:een ja uhrien lukumäärä on päivittynyt neljään, kertoo Dallasin poliisi Twitter-tilillään.

Myös ainakin yksi siviili on haavoittunut, mutta hänen vammansa ovat tiettävästi lieviä.

Brown kertoo, että kahdesta epäillystä tekijästä toinen olisi saarrettu autotalliin. Hänen kanssaan neuvotellaan paraikaa. 

He avasivat tulen ilmeisesti läheisestä parkkitalosta käsin. Silminnäkijöiden mukaan heillä oli sarjatuliaseet.

Paikalta saatu videomateriaali osoittaa, mielenosoituspaikalla Dallasin Belo Gardenissa oli paikalla useita poliisipartioita. Ammuskelujen alkaessa poliisit kiirehtivät ajoneuvojen taakse suojaan.

Tekivät pommiuhkauksen

Poliisipäällikkö Brownin mukaan epäillyt olivat ilmeisesti tehneet myös Dallasin keskustaa koskevan pommiuhkauksen. Poliisi tutkii asiaa.

Ampuminen alkoi hieman ennen iltayhdeksää paikallista aikaa eilen.

Poliisiväkivalta on jälleen tapetilla Yhdysvalloissa. Dallasin keskustaan kerääntyneet mielenosoittajat protestoivat kahden mustan miehen kuolemaa poliisin luoteihin viime päivinä.

Muun muassa eilen uutisoimme tapauksesta, jossa minnesotalainen poliisi ampui tummaihoisen miehen tämän yrittäessä kaivaa ajokorttia poliisin nähtäväksi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.