Mainos

Ihanat, kamalat lävistykset

Muoti-ilmiöksi paisunut lävistys ei ole aivan tuore juttu. Vanhimmat lävistykset on löydetty 5000 vuotta vanhalta, muumioituneelta ihmiseltä. Vain faaraoilla oli oikeus lävistyttää napansa; Etelä-Amerikan intiaanit lävistelivät kieliään. Millainen sinulle saisi olla?

Kielilävistys kuului mayojen ja atsteekkien uskonnollisiin riitteihin. Nämä intiaanit uskoivat, että kielilävistyksen avulla avautuu parempi yhteys jumalaan. Kielilävistysten lisäksi he harrastivat septumlävistyksiä eli "sonninrenkaita" nenässä; näiden tarkoituksena oli pelotella taistelussa vastaan sattuvia vihollisia

Viktoriaanisena aikana alkoi sukuelimien lävistäminen. Intiimialueiden lävistämisen uskottiin muun muassa parantavan kantajansa seksuaalista suorituskykyä. Joillakin strategisesti sijoitelluilla lävistyksillä väitetään nykyäänkin olevan seksuaalista suorituskykyä ja nautintoa parantavia ominaisuuksia. Näin ollen lävistyksiin liitetään myös seksuaalisia mielikuvia; jotkut yhdistävät lävistämisen sadomasokistiseen kulttuuriin. Syitä lävistyken ottoon on taatusti yhtä paljon kuin lävistettäviäkin. Yhdelle pelkkä persoonallinen koru voi merkitä toiselle paljon enemmän.

Erilaisia lävistyksiä

Korvalävistyksiä voidaan tehdä korvannipukkaan ja korvan muille alueille, kuten rustoon. Ns. "tavallinen" korvakorukin on korvalävistys. Rustolävistyksen paraneminen kestää huomattavasti kauemmin kuin esimerkiksi korvanlehden lävistys. Muita kuin korvanlehden lävistyksiä ei pitäisi tehdä ampumalla; ammattimaiset lävistäjät tekevät nekin neulalla.

Korvalävistystyypit

1. Helix tai outer conch

2. Industrial

3. Rook

4. Daith

5. Tragus

6. Anti-helix tai snug

7. Conch tai shell

8. Anti-tragus

9. Korvannipukka, engl. lobe

Kulmaan ja napaan

Kulmalävistys tehdään kulmakarvan kohdalle, yleenä silmän ulkoreunaan. Lävistys kulkee tavallisesti pystysuoraan kulmakarvan läpi. Lävistyskoruna käytetään rengasta, tappia tai kaarevaa tappia.Kulmalävistyksen paranemisaika on noin 4–6 viikkoa.

Napalävistys tehdään tavallisesti lävistämällä navan yläosa ihokielekkeestä. Lävistys voidaan tehdä myös navan ala- tai sivuosaan. Napalävistys paranee noin 6–12 kuukaudessa. Napalävistyksillä on usein taipumus kasvaa ulos ihosta, jolloin koru täytyy poistaa.

Surface-lävistys tarkoittaa lävistystä alueella, jossa ei ole valmista, kätevää kohtaa, jonka voisi lävistää. Esimerkiksi

korva tai nenä ovat helppoja lävistää; surface-lävistys voidaan tehä vaikkapa rintojen väliin, niskaan, ranteeseen, otsaan ja niin edelleen. Surface-lävistyksiä ei voi tehdä kuka tahansa; ne vaativat aina kokeneen lävistäjän ja tietynmallisen korun. Surface-lävistykset paranevat hitaammin kuin muut lävistykset.

Huulilävistys on ylä- tai alahuulessa tai niiden alueella. Huulilävistys kohottaa hampaiden ja ikenien vaurioitumisriskiä, koska jotkin korumateriaalit aiheuttavat hampaiden kiillevaurioita, ja jos korun alueelle osuu isku, se voi lohkaista hampaita. Lävistys voi myöd ärsyttää ikeniä saaden ne vetäytymään. Usein ongelmat saadaan ratkaistua, kun korua vaihdetaan, mutta toisinaan huulikorun poistaminen on välttämätöntä lisävaurioiden välttämiseksi.

Huulilävistystyypit

Labret on alahuuleen tehty lävistys. Se voi sijaita huulen keskellä tai jommallakummalla sivulla. Huulirengas (engl. lip ring) on renkaalla tehty alahuulen lävistys.

Meduusa on ylähuulen keskellä sijaitseva lävistys. Lävistyksen koruna käytetään yleensä labret stud -tappia.

Madonna/Monroe-lävistys tehdään ylähuulen sivuun, tyypillisesti kohtaan, jossa naisten on ollut tapana pitää kauneuspilkkua. Koruna käytetään yleensä labret stud-tappia.

Pystysuora labret (engl. vertical labret) on lävistys, joka kulkee pystysuorassa alahuulen läpi. Lävistyksen ylempi pää on alahuulen päällä tai huulen ja suun limakalvon rajalla, ja alempi pää tulee esiin huulen alapuolelta. Näin ollen lävistyksen molemmat päät ovat näkyvissä. Koruna käytetään tavallisesti kaarevaa tappia.

Jestrum on samanlainen lävistys kuin pystysuora labret, mutta se sijaitsee ylähuulessa.

Rintakorun uusi tyyli

Nännilävistys on lävistys, joka tehdään nimensä mukaisesti nänniin. Nännilävistys sijaitsee yleensä nännin juuressa, ja se voi

kulkea missä tahansa kulmassa. Yleisin nännilävistystyyppi on vaakasuora lävistys ja toiseksi yleisin pystysuora. Samaan nänniin voi olla mahdollista tehdä monta lävistystä; vaihtoehtojen laajuus riippuu henkilökohtaisesta anatomiasta. Nännissä voi käyttää joko tappia tai rengaskorua; se on yksi hitaimmin parantuvista lävistyksistä. Nännin paranemisaika on noin 3–12 kuukautta, mutta parantumisaika voi vaihdella paljon henkilöstä riippuen.

Nännilävistyksen harvinainen mutta sitäkin vakavampi komplikaatio on rintatulehdus. Imetystä nännilävistyksen kanssa ei suositella korun irtoamisvaaran takia. Yleensä lävistyksen poistamisen jälkeen on mahdollista imettää normaalisti; arpikasvun ja tulehduksen tapaiset komplikaatiot voivat kuitenkin joskus arpeuttaa maitotiehyet umpeen ja näin haitata myöhempää imetystä.

MTV3/Helmi/Maria Aarnio

Lähde: Wikipedia

Kuvat: Wikipedia, yazka, Futureimagebank, Shutterstock

Ottaisitko lävistyksen? Osallistu keskusteluun!

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.