Ihanaa aamua!

Mitä tapahtuu Ihanan aamun toimituksessa ennen kuin juttuaiheet päätyvät katsojien silmien eteen? Kuka valitsee aiheet ja mistä niitä vieraita oikein haalitaan?

Ihanan aamun toimituksessa tuottaja Pia Louhivuori istuu tiiviisti tietokoneen ja puhelimien ääressä. Eletään hektistä hetkeä aamun lähetyksen jälkeen. Seuraavan aamun ohjelmaan täytyy saada vielä yksi juttu. Lähetyssuunnitelmasta nähdään, kuinka paljon aikaa haastatteluun jää uutisten ja mainoskatkojen välissä.

Toimittaja-juontaja Tiina Klemettilä istuu lattialla ja selailee päivän lehtiä lempiasennossaan.

- Aiheet saattavat olla valmiina jo pitkänkin aikaa, mutta aiheiden vaihto tai uusien etsiminen viime tingassa on hyvinkin mahdollista, kertoo Tiina.

Juttuideoita monesta lähteestä

Toimitukseen tulee paljon juttuideoita ja tiedotteita, jotka luetaan hyvinkin tarkkaan. Sieltä poimitaan aiheet, jotka sopivat makasiinityyppiseen ohjelmaan.

- On elettävä ajan hermolla ja luotava uusia jutustelun aiheita, naiset selittävät.

Työnteko näillä naisilla ei lopu edes silloin, kun he poistuvat toimituksesta. Tiina kertoo lukevansa viikottain ainakin yhden kirjan, josta sitten puhutaan myös lähetyksessä.

- Aikaisissa aamuissa on se hyvä puoli, että ehdin yleensä ennen lapsia kotiin ja silloin on aikaa istua oman sohvan nurkkaan ja lukea.

Sujuvasti aiheesta kuin aiheesta

Ohjelman haasteena on löytää aiheeseen sopiva sujuvasanainen haastateltava. Aika on rajallinen, sillä yleensä yhden haastattelun pituus on kuusi minuuttia.

- Joskus saattaa olla jopa 8-9 minuuttia aikaa ja se on luksusta. Silloin pääsee jo vähän syvällisemmin pureutumaan aiheeseen, Pia täsmentää.

Harvinaista on, että joku vieras peruuttaa tulonsa. Sen sijaan pieniä kommelluksia sattuu aina. Sellaisia, joita katsoja ei välttämättä edes huomaa.

- Normaalisti haastattelen ensimmäisen vieraan sohvalla ja seuraavan pystypöydän vieressä. Yhtenä aamuna vaihdoimme järjestystä, ja niinhän siinä sitten kävi, että olin ihan eri paikassa kuin haastateltava, Tiina naurahtaa.

Kommellustilanteessa itsehillintä on paikallaan. On varmasti vaikeaa pitää omat ilmeet kurissa, jos kameramies hytkyy, ohjaaja tyrskähtelee ja muut läsnäolijat yrittävät muuten vain pitää mölyt mahassaan.

Koskettavat vieraat hakusessa

Kolmivuotisen historiansa aikana Ihana aamu on löytänyt paikkansa ihmisten mielessä. Vaikka pääkohderyhmä onkin 25 - 55 vuotiaat naiset, niin siinä riittää katseltavaa myös muillekin.

Toiveita vieraiden suhteen on kummallakin naisella. Molemmat haluaisivat studioon sellaisia sujuvasanaisia vieraita, joilla on kerrottavana kiinnostava tarina omasta elämästään.

- Sellaista, mikä todella koskettaa, Pia pähkäilee.

Pia on saanut sovittua vieraaksi marraskuun alkuun Ihanaan aamuun kauan havittelemansa avaruustähtitieteen professorin Esko Valtaojan. Tiina toivoisi näkevänsä studion sohvalla presidentti Tarja Halosen.

Nyt vain jäämme odottelemaan, missä vaiheessa jälkimmäinen toive toteutuu...

Ihana aamu alkaa arkisin klo 8.35. Ohjelmaa voit katsoa myös Netti-tv:stä ja MTV3+kanavalta.

Teksti ja kuvat: Pike Hilakari

Lue myös:

    Uusimmat