Mainos

Ihana kamala minihame

60-luvulla ne tulivat ja ovat siitä lähtien palanneet kerta toisensa jälkeen muodin huipulle.

Minihame herättää monenlaisia mielipiteitä niin puolesta kuin vastaan. Tietyissä tilaisuuksissa huolella valittu ja vartalon muotoihin istuva minihame voi olla nappivalinta, mutta jos ei halua herättää huomiota pukeutumisellaan, kannattaa harkita pidempään helmaan verhoutumista.

"Kiihottava muoti"

Minihameet saapuivat Suomeen 60-luvulla, jolloin ne herättivät hämmennystä ja myös paheksuntaa. Niiden pelättiin aidosti lisäävän rikollisuutta ja alentavan nuorison moraalia.

”Muistan vallan mainiosti, kun minihameet tulivat. Toki semmoinen piti heti saada, vaikka vanhemmat vastustivatkin. Minä käytin minihametta säädyllisesti, eli se oli aina polvipituinen. Jotenkin lyhyemmässä olisi ollut epämukava olla. Monet ystävistäni käyttivät todella lyhyitä minihameita ja niiden kanssa erittäin lyhyitä turkiksia. Kaikki oli tuohon aikaan todella lyhyttä”, muistelee 58-vuotias Marjo.

Minihameiden alkuaikoina moraali oli tiukempaa kuin tänä päivänä. Lyhyet vaatekappaleet herättivät suurta kohua, ja nuori nainen, joka pukeutui liian niukkoihin vaatteisiin, saattoi kerätä hyvinkin arvostelevia katseita ja kommentteja kanssaihmisiltään.

Toivottua ja ei-toivottua huomiota

Etenkin kesällä minihameiden ja pienten vaatteiden ilmestyessä katukuvaan monen miehen pää kääntyy, ja minihameessa kulkeva saattaa kerätä enemmän huomiota kuin toivoisi. Minihameen kantajalta vaaditaankin tietynlaista itseluottamusta ja valmiutta ottaa vastaan monenlaisia huomionosoituksia.

”Teinivuosina tuli usein pukeuduttua minihameisiin tai muuten lyhyisiin vaatteisiin. Kerran ulkomaanmatkalla sattui aika nolo tapaturma, kun minihameeni repesi kesken tanssimisen ja hameestani tuli entistä avonaisempi. Oli todella epämukavaa kävellä takaisin hotellille miltei alushoususillaan ja vielä etelän kuuman auringon alla, missä muutenkin vaalea tyttö saa katseita osakseen”, naurahtaa 24-vuotias Pia.

Myös minihameita käyttävä Maria, 20, on pannut merkille miesten katseet.

”Pidän kyllä minihameista ja pukeudun usein sellaisiin. Harmittaa vain, että vaikka minihame vaatteena on mukava, sillä tuntuu helposti viestittävän miehille vääriä signaaleja. Olen myös miettinyt, onko kysymys huonosta itsetunnosta vai mistä, kun kotona minihameessa on kiva oleilla, mutta ulkona tulee monesti niin sanottu ”halpa makkara” olo tai semmoinen inhottava epäsiisti tuntemus.”

Harkintaa kokonaisuuden suhteen

Asuvalinnassa kannattaa käyttää tilannekohtaista harkintaa, ja ensisijaisesti kannattaa valita sellainen hame, jossa itse viihtyy parhaiten. Muotioppaiden sanelemia helmanpituuksia ei kannata ottaa liian kirjaimellisesti.

Asuvalinnassa ratkaiseva rooli on asukokonaisuudella. Minihame voi olla erittäin hyvä valinta, mikäli muut asusteet sopivat siihen. Nykyään minihameen alle voi laittaa vaikkapa veikeät trikoot, jolloin asusta tulee tyttömäisen pirteä.

Juhlavampaan tilaisuuteen, kuten pikkujouluihin, hameen alle on hyvä valita näyttävät sukkahousut ja asuun sopivat kengät.

Teksti: Johanna Tamminen

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.