Hyytelön perusohje

Marja-Riitta kyseli minttuhyytelön reseptiä. Homma ei kotikeittiössä olekaan aivan niin yksinkertainen kuin voisi kuvitella. Hyytyvään nesteeseen lisätty hienonnettu minttu tahtoo painovoiman vaikutuksesta laskeutua purnukan pohjalle. Tämän voi estää, lisäämällä hienonnettu minttu jo lähes hyytyneeseen hyytelöön. Mintunlehdet on hyvä ryöpätä ennen hyytelöön lisäämistä (eli kastaa kiehuvassa vedessä ja jäähdyttää lähes välittömästi kylmällä vedellä). Näin voidaan varmistua hyytelön säilyvyydestä.

Hyytelön perusohje

1 l mehua
750- 800 g (9-12 dl) sokeria

Mittaa sokeriton mehu kattilaan sekoittamatta ja kuumenna se kiehuvaksi. Sekoita sokeri vähitellen joukkoon. Keitä sekoittamatta noin 10 - 15 minuuttia. Tee hyytelökoe. Jos hyytelö ei 20 minuutin keittämisen jälkeen hyydy, ota avuksi hyytelöitymisaine, esim. pektiini. Tölkitä puhtaisiin, kuumiin tölkkeihin ja sulje heti. Jäähdytä ja vie kylmään.

Hyytelökoe: Tiputa ruokalusikallinen keitosta kylmälle lautaselle ja jäähdytä jääkaapissa. Vedä lusikalla vako mehun keskelle. Jos vako ei umpeudu, hyytelö on valmista.
Tai: Ota keitosta kuivaan lusikkaan ja kokeile pisaroiden putoamista. Kun viimeiset pisarat putoavat raskaasti, hyytelö on valmis. Lopullisesti hyytelö hyytyy vasta jäähtyessään.

Minttuhyytelöä valmistettaessa keitetään mintunoksia vedessä ja annetaan liota niin, että saadaan riittävän voimakas lopputulos. Minttuhyytelön valmistamisessa on pektiinin lisääminen välttämätöntä. Pektiiniä on valmiina esim. hyytelö- ja hillosokereissa.

Yleisesti hyytelön valmistukseen sopivat parhaiten runsaasti pektiiniä sisältävät, happamat marjat ja hedelmät. Pektiinipitoisuus on suurin vähän raaoissa ja juuri kypsyneissä marjoissa ja hedelmissä. Herukat, puolukat, karpalot, pihlajanmarjat ja omenat ovat happamuutensa ansiosta erityisen hyviä hyytelöaineksia. Hyytelö onnistuu parhaiten keitetystä mehusta. Hyytelön keittoaika riippuu marjojen kypsyysasteesta, happamuudesta, pektiinipitoisuudesta ja sokerin määrästä (9-12 dl/l mehua).

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja