Hyvä tippaleipä ei tahmaa kitalakea

Hyvä tippaleipä on rakenteeltaan ilmava, sopivan mureneva ja rapsakka eikä jätä rasvaista tuntumaa kitalakeen syönnin jälkeen. Muun muassa tällaisia toiveita nousi esiin, kun Finfoodin testiryhmä pisti vapun tippaleivät paremmuusjärjestykseen.

Finfoodin Uutispalvelun järjestämässä testissä oli mukana neljän eri leipomon tippaleipiä, joille raati antoi pisteitä ulkonäön, rakenteen ja maun perusteella. 5-portaisessa arvosteluasteikossa ykkönen tarkoitti erittäin huonoa ja viitonen erittäin hyvää ominaisuutta. Kaikki arvioitavat tippaleivät ostettiin samasta vantaalaisesta päivittäistavarakaupasta, ja niiden parasta ennen päiväykset vaihtelivat välillä 5. - 15. toukokuuta.

Kirkkaimpaan kärkeen testissä ylsi Primulan Leipomoiden tippaleipä, jonka kokonaispistemääräksi kertyi 3,4. Primulan tippaleipä päihitti kilpailijansa ulkonäössä ja rakenteessa, mutta maun osalta se joutui luovuttamaan kärkisijan Fazerin tippaleivälle, joka kiri kokonaispisteissä kakkoseksi. Hännänhuipuksi jätettiin Malvialan tippaleipä, ja kolmas sija meni Linkosuolle.

Voittaja ilmava mutta kompakti paketti

Primulan voittoisa tippaleipä sai kiitosta siitä, että se on" juuri sen näköinen kuin tippaleivän kuuluu olla". Leivonnaista kehuttiin myös ilmavan oloiseksi, mutta silti kompaktiksi paketiksi. Arvioijia miellytti myös se, että tippaleipä oli sopivan murea ja rapsakka eikä tahmannut kitalakea.

Voittopisteet makutestissä napanneen Fazerin tippaleivän makua kehuttiin miellyttävän täyteläiseksi ja vaniljaiseksi. Leivonnaisen ulkonäköä ei pidetty kuitenkaan tippaleivälle tyypillisenä, ja osan mielestä se oli jopa "epäilyttävä". Myös tippaleivän rakenteessa oli toivomisen varaa, sillä ulkonäön ilmavuus petti odotuksen, ja leivonnainen hajosi murrettaessa "tuhansiksi sirpaleiksi".

Kolmossijalle yltänyt Linkosuon tippaleipä sai risuja liian rasvaisesta ja tunkkaisesta mausta. Tippaleipää pidettiin myös liiaksi murenevana, vaikka se selviytyikin rakennepisteissä kakkossijalle.

Malvialan tippaleipä sai jumbosijan sekä ulkonäössä, rakenteessa että maussa. Sen ulkonäköä pidettiin "ilottomana" ja "läjämäisenä". Maultaan tippaleipä oli arvioijien mielestä pahvinen, teollinen ja jopa pilaantuneen ja härskin makuinen. Osa arvioijista sai tippaleivän mausta ja rakenteesta sellaisen vaikutelman, että "se on seissyt kesämökin kaapissa".

(Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja